Teknoloji

Microsoft İngiltere’yi Activision soruşturmasında Sony’nin tarafını tutmakla suçluyor

microsoft activision blizzard microsoft ftc
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft 2022’nin başlarında 68.7 milyar dolar karşılığında Activision Blizzard’ı satın almak için anlaşmaya varmıştı. Söz konusu satışın gerçekleşmesi için dünyanın farklı yerlerindeki rekabet kurullarının onayı gerekiyor. İngiltere’nin Rekabet ve Piyasalar İdaresi (CMA) de bu kurullar arasında yer alıyor.

CMA geçtiğimiz temmuz ayında anlaşmayı mercek altına almış ve araştırmasının ilk sonuçlarını paylaştıktan sonra daha derinlemesine bir inceleme önerisinde bulunmuştu. Ars Technica’nın haberine göre, bu derinlemesine araştırmanın sonucunda anlaşmanın veto edilmesi veya Activision Blizzard’ın bazı kısımlarının satılması gibi bir sonuç çıkabilir. CMA’nın ilk incelemesinin sonuçlarına cevap veren Microsoft, İngiliz kurumunu Sony tarafından ortaya atılan iddiaları savunmakla suçluyor.

Yazılım devi, CMA’nın kararında Activision’ın oyun katalogunun, özellikle Call of Duty serisinin Xbox’a rakiplerini engelleme şansı vereceği endişesinin etkili olduğu belirtildi. Bu endişeyi yersiz olduğunu savunan Microsoft, CMA’nın Activision Blizzard oyunlarının rekabetteki etkisini abarttığı düşüncesini bir kez daha paylaştı. Şirket, Activision oyunlarını Xbox Game Pass’e ekleyerek Call of Duty serisini daha erişilebilir hâle getirmeyi hedeflediğinin de altını çizdi.

Sony ise rakibinin “artan rekabet” tezine katılmıyor. Şirket, rakibinin yeni oyunlarını PlayStation Plus’a getirmeyerek gelirlerini koruyacağını iddia ediyor. Microsoft ise Call of Duty’nin Game Pass’e eklenecek olmasının Xbox satışlarını artırmayacağını savunuyor. Call of Duty oyunlarının PlayStation versiyonunu çıkarmaya devam edeceğini hatırlatan şirket, bunun Game Pass erişimi için Xbox satın almaktan daha kolay olacağını iddia ediyor.

Microsoft’a göre, CMA bu konuda Sony’nin görüşlerine daha yakın duruyor. İngiliz kurumun Sony’nin tezlerine gerektiği şekilde eleştirel yaklaşmadığını iddia eden yazılım devi, pazar lideri olan Sony’nin tek bir oyun nedeniyle bu kadar endişelenmesinin mantıklı olmadığını savunuyor. İncelemenin ikinci aşamasının sonuçlarını bekleyen Microsoft, süreçte CMA ile birlikte çalışmaya hazır olduğunun da altını çiziyor.

İLGİLİ HABERLER