Teknoloji

Microsoft ve ByteDance arasındaki TikTok görüşmeleri ne durumda?

tiktok algoritma

Microsoft ve TikTok’un ana şirketi ByteDance arasında yapılan görüşmeler, ABD Başkanı Donald Trump’ın satın almaya yönelik karşı tutumu nedeniyle kesintiye uğramıştı. Anlaşma henüz suya düşmemiş olmakla birlikte, her iki taraf da Trump yönetiminin duruşuna ve gelecekte Çin tabanlı video paylaşım uygulamasına yönelik başka hamlelerinin olup olmayacağına göre pozisyon belirlemeye çalışıyor.

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz cuma günü gazetecilere TikTok’un ABD’de faaliyet göstermesine yasak getirmeyi planladığını kaydetmişti. “TikTok söz konusu olduğunda, onları Amerika Birleşik Devletleri’nden yasaklıyoruz.” demişti Trump, Air Force One’da birlikte uçtuğu muhabirlere. Bloomberg, başkanın en erken zamanda bir başkanlık kararıyla ya da acil ekonomik yetkilerini kullanarak yasak getireceğini haber vermişti.

Trump, dün verdiği demeçte “Dokümanı en erken yarın (cumartesi) imzalayacağım.” demişti. Bu da yasağın hızlı bir şekilde devreye girebileceğini gösteriyor.

WSJ’nin haberine göre Microsoft, başkanın açıklamalarından önce ByteDance ile pazarlıkların ilerleyen aşamalarına gelmişti. Trump’ın açıklamaları nedeniyle TikTok, ABD’de 10 bin kişilik ek istihdam yaratmaya da razı oldu. Bu anlaşma ABD Başkanı’nın açıklamalarından sonra devam ettirilecek mi, bilinmiyor. Ancak WSJ, satın alma anlaşmasının pazartesi günü duyurulabileceğini belirtiyor.

Reuters de dün verdiği haberde, ByteDance’in Amerika faaliyetlerini satarak Trump yönetiminin onu ABD’de yasaklamasının önüne geçeceğini kaydetti. Microsoft ABD verisini korumakla yükümlü olacak. Bu plan bir başka Amerikan şirketinin de TikTok’un ABD’deki işlerinin yönetimini devralmasına izin verebilir.

ABD yönetimi haftalardır video paylaşım uygulamasını tehdit ediyor. ABD Savunma Bakanı Mike Pompeo, 7 Temmuz’da yaptığı açıklamada yasaklama fikrinin değerlendirildiğini söylemişti. Trump ise geçtiğimiz cuma günü, “Onları ABD’de yasaklıyoruz.” dedi, ancak bu hamlenin ne zaman hayata geçirileceğine dair bir bilgi vermedi.

TikTok ABD’nin Genel Müdürü Vanessa Pappas, cumartesi günü paylaştığı bir videoda, “bir yere gitmeyi planlamıyoruz dedi ve şirketin “uzun vadeli olarak burada bulunduğunu” söyledi.

TikTok, Pekin merkezli bir şirket olan ByteDance’in iştiraki ve Türkiye’de de oldukça popüler bir sosyal ağ. Bu sosyal ağın gizlilik uygulamaları yoğun eleştiri altında ve Çin yönetimi ile de bağlarının olduğundan şüpheleniliyor. Pompeo, daha önce Trump yönetiminin ABD ulusal güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle engeller ve yasaklar uyguladığı Huawei ve ZTE ile TikTok’u aynı kefeye koydu.

Geçen cuma günü çıkan haberler Trump yönetiminin TikTok’un Çinli sahibini yatırımlarını geri çekmesine zorlayabileceğini işaret ediyordu. Bazı haberlerde ise Microsoft’un ByteDance ile TikTok’u satın almak için pazarlık görüşmelerinin ilerleyen aşamalarında olduğunu işaret ediyordu.

ABD kanunları, Çin’in sansür uygulamalarına verilen isim olan Büyük Ateş Duvarı’nın aksine, herhangi bir yazılımı engellemek için yasal zemin teşkil etmiyor.

İLGİLİ HABERLER