Teknoloji

Microsoft Surface 2022 etkinliğinden önemli duyurular

microsoft surface

Microsoft Surface 2022 etkinliğini bugün gerçekleştirdi. Şirket etkinlikte Surface Laptop 5, Surface Pro 9 ve Surface Studio 2 Plus’ı gözler önüne çıkardı. Bu ürünlere ek olarak, şirket yeni aksesuarlar ve yazılımlar da tanıttı. Bu yazılımlar arasında Dall-E 2 tabanlı Designer uygulaması da bulunuyor.

Microsoft’un en yeni ürünlerini tanıttığı ve buna ek olarak bazı yeni yazılımları da gözler önüne çıkardığı etkinlikte öne çıkan önemli duyuruları sizin için sıraladık.

Microsoft Surface Laptop 5

Surface Laptop 5 999 dolardan başlayan fiyatlarla 25 Ekim’de satışa sunulacak. Bu dizüstü bilgisayarın selefi Surface Laptop 4 de aynı başlangıç fiyatıyla piyasaya çıkmıştı. Oldukça iyi yorumlar alan Surface Laptop 4’ü özel kılan şeylerden birisi özellikle Surface serisi için geliştirilen AMD işlemcisiydi. Dizüstü bilgisayarın AMD işlemcili versiyonu benchmark testlerinde Intel işlemcili modeli geride bırakmayı başarmıştı. Surface Laptop 4 uzun pil ömrüyle de dikkat çekmişti.

Microsoft Surface Laptop 5 ise selefinden farklı olarak sadece Intel işlemci seçeneğiyle geliyor. Kullanıcılar Intel’in Core i5 veya i7 işlemcilerinden birini tercih edebilecek.

Surface Laptop 5’i selefinden ayıran iki önemli nokta daha bulunuyor. Renk seçenekleri arasına “bazı modeller” için yeşil de eklenirken, Thunderbolt 4 desteği de sonunda Surface Laptop’a geliyor.

microsoft surface laptop 5Surface Laptop 5 bunun dışında selefiyle aynı görüntüye ve tasarıma sahip. Dizüstü bilgisayar için 13.3 ve 15 inç olmak üzere iki ekran seçeneği mevcut. Bu iki seçenekte de görüntü oranı 3:2. Dolby Atmos 3D uzamsal işleme özelliği de dizüstü bilgisayarda mevcut.

Microsoft Surface Pro 9

Tıpkı Surface Laptop 5 gibi, Surface Pro 9 da 25 Ekim’de satışa sunulacak. Intel işlemcili versiyonlar su999 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak. Arm modellerin başlangıç fiyatı ise 1299 dolar.

Daha önce Surface Pro serisini kişiselleştirmenin yolu klavyeli kapaktan geçiyordu. Kapaklar için farklı renk seçenekleri sunulsa da tablet için tek renk seçeneği gri idi. Surface Pro 9 ile birlikte tabletin renk seçenekleri de çeşitlendiriliyor.

microsoft surface pro 9Bu seçenekler platinum, safir, grafit ve yeşil olarak sıralanıyor. Tasarım stüdyosu Liberty ile iş birliğine giden Microsoft, Surface serisinin 10. yılını kutlamak için sınırlı sayıda üretilen bir çiçekli tasarım da hazırladı.

Microsoft Surface Pro 9 için Intel ve Arm işlemci seçenekleri bir arada sunuluyor. Arm tabanlı modellerin kalbinde Microsoft ve Qualcomm’un birlikte hazırladığı SQ3 çipi bulunuyor. SQ3 5G desteği ve yeni nöral işlemci birimi gibi özellikleri beraberinde getiriyor. Nöral işlemci birimi yapay zekâ görevlerinin CPU ve GPU tarafından ayrıca yönetilmesini sağlıyor. Microsoft’tan verilen bilgiye göre, bu işlemci birimi saniyede 15 trilyondan fazla hesaplama yapabiliyor.

Surface Pro 9 da selefi gibi yenileme hızı 120 Hz olan 13 inç ekranla geliyor. Bu ekran kalem desteğine de sahip.

Microsoft Surface Studio 2 Plus

Microsoft 2018 çıkışlı Surface Studio 2’nin Plus versiyonunu da gözler önüne çıkardı. Bu yeni versiyonun görüntüsü aynı olsa da, üç adet Thunderbolt 4 girişinin bulunması dışardaki en önemli fark olarak göze çarpıyor.

microsoft surface studio 2 plusGirişlere ek olarak işlemci tarafında da bir modernizasyon söz konusu. Surface Studio 2 Plus, Intel’in 11. nesil Gen Core-H serisi işlemcileriyle geliyor. Görsel yükü ise Nvidia’nın RTX 3060 GPU’ları üstleniyor. Microsoft bu çipler sayesinde performansta yüzde 50 oranında bir artış sağlandığına dikkat çekiyor.

Microsoft Surface Studio 2 Plus 4300 dolardan başlayan fiyatlarla satılacak.

Apple ve Microsoft güçlerini birleştiriyor

Microsoft Surface etkinliğinde ezeli rakiplerinden biri olan Apple ile güçlerini birleştirdiği konularla ilgili duyurular da yaptı. İki tarafın iş birliği çerçevesinde Apple Music uygulaması Xbox’ta yerini alırken; önümüzdeki yıl itibarıyla Apple TV Plus ve Apple Music uygulamalarını da Windows’ta bulmak mümkün olacak. Bu uygulamaların ön izleme sürümleri yakında dağıtıma çıkacak.

iPhone sahiplerinin Windows kullanımı da Fotoğraflar uygulamasına eklenen iCloud Fotoğraflar entegrasyonuyla kolaylaşacak. Bu entegrasyondan yararlanmak için Apple’ın en yeni iCloud Windows uygulamasını yüklemek gerekiyor.

Microsoft Adaptive Accessories

Microsoft Adaptive Accessories (Uyarlanabilir Aksesuarlar) geçtiğimiz mayıs ayında duyurulmuştu. Söz konusu aksesuarlar, insanların PC’lerinden maksimum verimi almasını engelleyen standart sorunların önüne geçmek amacıyla tasarlanmıştı. Şirket özellikle standart klavye ve fareleri kullanmakta sıkıntı yaşayanlara ulaşmayı amaçlamıştı.

Microsoft’tan verilen bilgiye göre bu aksesuarlar 25 Ekim’de satışa sunulacak. Fiyat konusunda ise şu an için bir bilgi verilmiş değil.

Microsoft Designer

Microsoft 365’in en yeni üyesi olan Microsoft Designer, adından da anlaşılabileceği üzere, bir grafik tasarım uygulaması. Uygulamanın tabanında Open AI’ın metinden görsel oluşturan Dall-E 2 programı bulunuyor.

Microsoft Designer’ın ücretsiz web ön izlemesi için kayıtlar açılmış durumda. Uygulama dağıtıma çıktığında da ücretsiz olarak erişilebilecek. Ancak bazı özellikler sadece Microsoft 365 abonelerine özel olacak. Designer Microsoft Edge’e de entegre edilecek.

Yeni Microsoft Teams aksesuarları

Microsoft Teams’i hibrit bir çalışma ortamında kullanan ofisler için tasarlanmış yeni aksesuarlar da etkinlikte duyuruldu. Bu aksesuarlardan biri, kapsül şeklindeki Audio Deck isimli hepsi bir arada mikrofon ve hoparlör çözümü oldu. 60W PC şarj adaptörüyle gelen cihazda dört adet (HDMI, USB-A ve iki USB-C) giriş mevcut. Ön tarafında iki mikrofon taşıyan Audio Deck’te Teams ve sessize alma butonları da yer alıyor.

Diğer yeni ürün ise Presenter Plus adını taşıyor. Bir uzaktan kumanda olan Presenter Plus, Teams’e entegre ediliyor ve böylelikle sunum yapmak daha alışıldık bir hâl alıyor. Bu ürünlerin fiyatları ve çıkış tarihleri konusunda bilgi verilmiş değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER