Teknoloji

Microsoft’un sesli asistanı Cortana Android’de çalıştırıldı

microsoft-cortana-200415

Apple Siri ile akıllı telefonlara sesli dijital asistanları getiren ilk şirket olsa da, Microsoft da dijital asistanı Cortana ile Apple’ın adımını iştahlı biçimde takip ediyor. Adını popüler video oyun serisi Halo’daki yapay zekâlı yardımcıdan alan Cortana, Microsoft’un Windows 10 planlarında büyük bir yer tutuyor. Microsoft tarafından geliştirilen Cortana’nın kullanım sahası Windows cihazlarıyla sınırlı olsa da, kendilerine OrangeSec adını veren İtalyan yazılımcı ikilisi Cortana’yı Android’de çalıştırmayı başardı.

Yazılımcılar ortaya çıkan sonucun kısıtlamalar nedeniyle pek etkili olmadığını peşinen kabul ediyor. Sadece kullanıcı çevrim içi olduğunda çalışabilen asistan, şimdilik İtalyanca dışında bir dili konuşamıyor. Yazılımcılar olaya biraz da mizah çerçevesinde yaklaştıklarını göstermek için Cortana’nın Android versiyonuna “Portaña” olarak hitap ediyor.

Portaña’nın çevrim içi çalışma zorunluluğu ise, Microsoft’un arka uç sunucularıyla iletişim kurulmasından kaynaklanıyor. Bu da asistanın Android özelliklerini kontrol amacıyla kullanılamaması anlamına geliyor. OrangeSec’ten yapılan açıklamada Portaña’nın vekil sunucular, DNS spoofing ve özel SSL sertifikaları gibi karmaşık bileşenlerin bir araya gelmesi sonucunda çalıştığı belirtildi.

OrangeSec, sadece bir konsept çalışması olan Portaña’nın yayınlanma ihtimalinin düşük olduğunun altını çizdi. Microsoft’un Cortana’yı iOS ve Android’e taşıyacağına dair söylentiler bir süre önce gündeme gelse de, öncelikli olarak dijital asistanın Windows 10 ile birlikte tabletlere ve bilgisayarlara gelişini beklemek gerekiyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER