Teknoloji

Microsoft .NET artık açık kaynak oldu, Android için emülatör çıktı

microsoft-android-emulator-131114

Microsoft kendi geliştirme araçlarıyla Android uygulamalarının daha kolay şekilde geliştirilmesini sağlamak amacıyla önemli bir adım attı. Şirket geliştiricilerin Google’ın platformu için uygulamalar geliştirmelerine ve test etmelerine izin veren bir Android emülatörünün ön izleme sürümünü yayınladı.

Microsoft’un Visual Studio 2015 sürümünün bir parçası olan bu emülatör geliştiricilerin gerçek bir cihazı taklit etmesine yardımcı olacak çeşitli özellikleri destekleyecek. Aslında uygulama geliştiricilerinin yararlanabilecekleri birçok üçüncü taraf alternatif bulunuyor, ancak Microsoft da geliştiricilere Android için uygulama geliştirme ve test etme imkanı sağlama noktasında epey ciddi görünüyor.

Ayrıca Microsoft kendi çekirdek yazılım iskeleti .NET’i açık kaynak kodlu hâle getireceğini açıkladı. Microsoft .NET’i OS X ve Linux’ta da çalışır hâle getirerek ona çapraz platform desteği kazandırmış olacak. Bunun yanı sıra GitHub üzerinde de bir sürüm yayınlanacak. Microsoft’un bu adımı uzun yıllar önce atmasının gerekli olduğu tartışılır, ancak şimdi bile geliştiricileri kucaklamak adına önemli bir değişiklik olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Microsoft .NET’i açık kaynak hâline getirerek daha fazla geliştiriciyi kendi teknolojilerine çekmeyi ve endüstrinin daha geniş bir alanını kapsamayı umuyor. Ayrıca bu adım şirketin nasıl değiştiğini ve tüketicilerin yazılım için para ödemeleri gerektiği düşüncesinden ne kadar uzaklaştığını göstermesi açısından bir diğer büyük örneği teşkil ediyor.

Son olarak Microsoft yeni bir Visual Studio Community 2013 uygulaması oluşturuyor. Bu uygulama tamamen ücretsiz ve Visual Studio’nun tam donanımlı bir versiyonu niteliğini taşıyor. Geliştiriciler birden fazla platformda ve cihazda çalışacak uygulamalar geliştirmek için sunulan genişletmelerden ve destekten yararlanabilecek. Microsoft daha önce de Visual Studio’nun ücretsiz versiyonlarını Express sürümlerle birlikte sunmuştu, ancak Community versiyonu bunların yerini alacak ve daha fazla işlevi ücretsiz olacak sunacak.

İLGİLİ HABERLER