Teknoloji

Microsoft Huawei yasağı konusunda sessizliğini koruyor

microsoft huawei

Google‘ın Huawei‘nin Android lisansını iptal etmesi, tüm dünyada bir şok dalgası yaratmış durumda. Hâlihazırda bu durum sadece Huawei’nin akıllı telefonlarını kullananları etkiliyor gibi görünse de, şirketin dizüstü bilgisayarlarını kullananlar da endişeli bir bekleyiş içinde. Bu bekleyişi sonlandıracak adres olan Microsoft Huawei krizinde ne yapması gerektiği konusunda kesin bir karara varmamış gibi görünüyor.

Huawei markalı dizüstü bilgisayarların Windows 10 güncelleştirmelerini alışının engellenmesi, ilk bakışta oldukça anlamsız bir hamle gibi görünüyor. Bahsi geçen güncellemelerin içinde güvenlik önlemlerinin de bulunması, bu tarz bir eylemin tehlike potansiyelini biraz daha güçlendiriyor. Ancak Google’ın bile Amerikan hükümetinin baskısına boyun eğmesi ve Microsoft’un şimdiye kadar sessiz kalması, bu anlamsız ve tehlikeli eylemin gerçekleştirilmesi ihtimalini artırıyor.

Microsoft cephesi, gelen açıklama taleplerini “Şu an için paylaşacak bir şey yok” ifadesiyle geri çeviriyor. Bu sessizlik Microsoft’un Huawei cihazlarının Windows 10 güncellemelerini almasını engelleyeceği anlamına gelmiyor. Ancak aksi yönde bir işaret verilmemesi de kaygıları artırıyor.

En yeni Windows 10 güncellemelerini alamamak, Huawei’nin dizüstü bilgisayarları için önemli bir handikap olacaktır. Şirketin portföyünün en yeni üyeleri oldukça başarılı olsa da, güncelleme eksikliği bu cihazların gönül rahatlığıyla tavsiye edilmesini ve kullanılmasını engelleyecektir.

Microsoft’un da zor bir durumda kaldığını söylemek yanlış olmayacaktır. Yazılım devi için etrafta yamasız ve güncellenmemiş Windows 10 cihazların olması ciddi bir risk niteliği taşıyor. Bu riskin karşısında ise güvenlik endişeleri nedeniyle Huawei’ye karşı baskıyı artıran Trump yönetimi bulunuyor. Kısacası Microsoft’u da oldukça zorlu bir karar bekliyor.

Microsoft Huawei konusunda karar veremese de, donanım tarafındaki oyuncuların kararı netleşmişe benziyor. Intel, Qualcomm ve Broadcom‘un da Trump yönetiminin kararı doğrultusunda Huawei’ye bileşen tedariğini askıya alacağı iddia edilmişti.

İLGİLİ HABERLER