Teknoloji

Microsoft yeni Garage uygulamalarıyla Android’e çeşitlilik katıyor

microsoft-garage-221014

Google Windows Phone uygulamaları geliştirmek için hevesli olmayabilir, ancak Microsoft için aynı şey söylenemez. Yazılım devi Garage projesini genişleterek dışarıdakilere Microsoft çalışanlarının şirket içindeki boş zamanlarında neler geliştirdiklerini görme şansı veriyor. Bu projelerden bazıları iOS, Windows veya Android uygulamaları olabiliyor, ancak Microsoft bugün Google’ın Android işletim sistemi için hazırlanmış olan uygulamaları ön plana çıkararak sergilemeyi uygun gördü.

Microsoft’un Garage projesi şirket için büyük bir değişim olma özelliği taşıyor ve çalışanları boş zamanlarında çapraz platform destekli uygulamalar geliştirme noktasında teşvik etme fikrinden yola çıkıyor. Başka şirketlerin de benzer programları bulunuyor, bunlardan en ünlüsü Google’ın “yüzde 20” olarak adlandırabileceğimiz programı. Bunun dahilinde çalışanlar Google için yararlı olabileceğini düşündükleri bir proje için mesailerinden yüzde 20’lik bölümü ayırabiliyorlar.

microsoft-next-lock-kilit-ekrani-221014

Garage projesinin meyvelerinden ilki Next Lock Screen olarak adlandırılan, Android’e özel bir kilit ekranı uygulaması. Google Play Store üzerinden ücretsiz olarak sunulan bu kilit ekranı Microsoft’un üretkenliğe odaklanan yeni rehber prensiplerine bağlı kalınarak hazırlanmış. Microsoft bunu meşgul insanlar için tasarlanmış ve zamandan tasarruf sağlayan bir kilit ekranı olarak nitelendiriyor. Takvim kayıtları, cevapsız çağrılar, e-posta iletileri ve yazılı mesajlar kilit ekranında gösteriliyor. Ancak Microsoft sürükleyerek arama ve hızlı uygulama başlatma gibi özelliklerle bu kilit ekranını diğerlerinden ayırıyor. Tek sürüklemeyle arama özelliği bir randevu kaydından konferans görüşmesine atlama ve PIN’in otomatik olarak girilmesini sağlayarak hızlı bir şekilde konuşmaya katılma fırsatı sunuyor. Bu, özellikle otomobilde seyir hâlindeyken büyük kolaylık olacaktır.

Next Lock Screen içindeki hızlı uygulama başlatıcısı ise Android için geliştirilmiş bir iOS Kontrol Merkezi özelliğini taşıyor. Favori uygulamaları veya araçları buraya sabitleyebilir, Wi-Fi’yi veya el fenerini kapatıp açma, uygulamaları kilit ekranından çalıştırma gibi işlevleri gerçekleştirebilirsiniz. İş, ev ve hareket hâlinde durumları için farklı bölümler bulunuyor, böylelikle farklı konumlarda farklı görünümlerden yararlanmak mümkün oluyor.

microsoft-journeys-notes-221014

İkinci Android uygulaması, Journeys & Notes seyahat geçmişlerinin kaydını tutmak isteyenler için tasarlanmış. Foursquare ile benzer bir mantığa sahip olan uygulama sizinle aynı rotada seyahat etmiş olanların tavsiyelerine ulaşma fırsatı veriyor.

microsoft-torque-android-wear-2-221014

Microsoft Android Wear’a da yakın ilgi gösteriyor. Araştırma biriminin Google’ın akıllı saatleri için harfleri ekrana çizerek yazı yazmaya olanak sağlayan bir klavye uygulaması geliştirdiği Microsoft, Torque adlı uygulamayla işleri bir adım öteye taşıyor. Torque kullanıcıların bileklerini döndürerek Bing üzerinde arama yapmaya başlamalarına imkan tanıyor, böylelikle “OK Google” terimini söyleme ihtiyacı ortadan kalkıyor. Tabii ki, Google yerine Bing’de arama yapılıyor.

microsoft-torque-android-wear-221014

Garage’ın Android’e özel projelerinden bir tanesi de Voice Commander adlı bir oyun. Voice Commander gerçek zamanlı stratejiyi nişancı özellikleriyle birleştiriyor. Birden fazla oyuncuyla oynanabilen oyun en fazla sekiz kumandayı destekliyor. Üstelik odadaki herhangi bir kişinin sesli komutlarla oyunu kontrol etmesi de mümkün oluyor. Voice Commander çok yakında Google Play Store’da yayınlanacak.

microsoft-voice-commander-221014

Microsoft Garage 2009 yılında Office Labs adı altında kuruldu. O zamandan sonra Microsoft çalışanlarının uygulamalar ve çözümler geliştirdiği fiziksel bir alana dönüştü. Garage programına 10 bin Microsoft çalışanı katılıyor ve ekip son kullanıcı uygulamalarını kuluçkaya yatırıp büyütmeye odaklanmış durumda. Microsoft Garage’ın yöneticisi Jeff Ramos, Garage’ın şirket olarak deneysel gücü geliştirmek için tasarlandığını belirtti, yenilikçi fikirleri gerçek müşterilere sunabileceklerini, kullanım verilerine ve diğer telemetrik değerlere bakabileceklerini, bütün bunların da ileriye dönük neler yapılabileceğinin kararı noktasında yardımcı olacağını kaydetti.

Garage çatısı altında geliştirilen yeni ve öne çıkarılan uygulamalar çoğunlukla Android’e yönelik olsa da, Microsoft çeşitli uygulamalar ve araçlar üzerine çalışıyor. Xbox One oyunları, iOS ve Windows Phone için araçlar da geliştiriliyor. Windows Phone’a özel kilit ekranı uygulaması Tetra da bunlar arasında bulunuyor. Ayrıca Microsoft’un ünlü takibine yönelik iPhone uygulaması Snipp3t da bir Garage girişimi olma özelliği taşıyor. Microsoft Garage’da geliştirilen uygulamalardan en az bir tanesinin popüler olmasını ve deney aşamasını geçerek tamamen desteklenen bir ürün hâline dönüşmesini umut ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER