Teknoloji

Microsoft Edge’i Chromium üzerinde yeniden tasarlıyor, Mac’e getiriyor

microsoft edge chromium
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft, Edge internet tarayıcısıyla ilgili bazı önemli değişikliklerin duyurusunu gerçekleştirdi. Yazılım devi Microsoft Edge’i açık kaynak tabanlı web oluşturma motoru Chromium’u temel alarak yeniden tasarlamaya başlıyor. Chromium, Google’ın Chrome internet tarayıcısının da kalbinde yer alıyor.

Çok yakında Edge de Blink ve V8 JavaScript motorları tarafından desteklenecek. Bu büyük adım, Microsoft’un web için açık kaynak topluluğuna daha kapsamlı bir şekilde katılacağı anlamına da geliyor.

Windows’un kurumsal başkan yardımcısı Joe Belfiore, farklı kitleler için web deneyimini daha iyi hâle getirmek istediklerini söyledi. Microsoft Edge’i kullananların tüm web siteleriyle daha iyi uyumluluk elde edeceklerini, aynı zamanda mümkün olan en iyi pil ömrünü ve her tür Windows cihazıyla donanım entegrasyonunu elde edebileceklerini kaydetti.

Ne Microsoft Edge, ne de marka bir yere gitmiyor. Eğer Windows’ta Edge kullanıyorsanız, bu durum da değişmeyecektir. Fark edebileceğiniz tek nokta, Microsoft’un perde arkasındaki değişikliği yapmasıyla birlikte web sitelerinin daha düzgün ve diğer internet tarayıcılarıyla tutarlı biçimde oluşturulması olacaktır.

Microsoft oluşturma motorunu neden değiştiriyor? Edge, pazar payı bakımından Chrome’un ciddi biçimde arkasına düşmüştü. Chrome için yeni Internet Explorer 6 tanımlaması yapılır olmuştu. Geliştiriciler genellikle Chrome’u dikkate alarak optimizasyonlarını gerçekleştiriyor. Google da sadece Chrome’a özel web servisleri tasarlıyor, çünkü bu tarayıcı gelişmekte olan web teknolojilerine uyum sağlayan ilk internet tarayıcısı oluyor. Microsoft, Edge oluşturma motorunu Chromium ile aynı seviyede tutmakta zorlanıyordu.

Microsoft’un yeni bir altyapıya geçişi en az bir yıldır düşündüğü, aynı zamanda hem kurumsal hem de bireysel kullanıcılardan web uyumluluğunun artırılmasına dair yoğun talep geldiği söyleniyor. Edge, görünürde büyük ilerlemeler kaydetti, ancak en küçük uyumluluk sorunları bile kullanıcılar için büyük baş ağrılarına neden oldu. Chromium’a geçiş ile birlikte bu tür web uyumluluk sorunları çözülecek. Edge, Chrome ve Blink’i kullanan diğer tarayıcılarla aynı hizaya gelecek.

Öte yandan Microsoft, tüm Windows versiyonlarında modern Edge internet tarayıcısının desteklenmesine dair işletmelerden yoğun talep alıyor. Birçok işletme Windows 7 ve Windows 10 yüklü makinelerle, karışık bir ortamda çalışıyor. Sonuç olarak, Microsoft Edge’i Windows 7 ve Windows 8’e de getiriyor. Böylelikle bu internet tarayıcısını Windows 10’a özel olmaktan çıkarıyor. Edge, desteklenen tüm Windows versiyonları tarafından indirilebilen bir yazılım hâline gelecek. Bu durum, Microsoft’un onu eskisinden daha sık biçimde güncelleyebileceği anlamına da geliyor. Bu güncellemelerin sıklığının ne olacağı ise şu an için bilinmiyor. Ancak, güncellemelerin her büyük Windows 10 güncellemesiyle sınırlı kalmayacağını söyleyebiliriz.

Edge’in yenilenmesinin büyük kısmı geliştiricileri de ilgilendiriyor. Birçok web geliştiricisi sitelerini geliştirip test ederken bir Mac bilgisayar kullanıyor. Ancak Edge bu platformda bulunmuyor. Bu da Microsoft’un web oluşturma motorunu bir Mac üzerinde, Windows ile ikili başlatma kurmadan test etmeye izin vermiyor. Microsoft şimdi Edge’i Mac’e de getiriyor. Anlaşılan o ki, bu durum sadece daha fazla pazar payı elde etmekle ilgili değil. Geliştiricilerin Edge ile test yapmalarının kolaylaştırılması hedefleniyor. Microsoft, Mac’te Edge’in ne zaman çıkacağına dair özel bir tarih vermedi. Ancak gelecek yıl içinde Edge’in Mac sürümünün çıkmasını bekliyoruz.

Tüm bu çalışmalar, Chrome’u çalıştıran tarayıcı motorunun Windows’ta daha iyi hâle geleceği anlamına da geliyor. Microsoft, Windows’ta hem Edge’i hem de Chrome’u geliştirecek web platform geliştirmelerine katkıda bulunmayı taahhüt ediyor. Dokunmatik ekran performansı, erişilebilirlik özellikleri ve Windows’un ARM tabanlı versiyonlarının desteklenmesi gibi unsurlar da bunların arasında yer alıyor. Zaten Microsoft, Google mühendislerine Windows’un ARM sürümünün Chrome’u desteklemesi için yardımcı oluyordu. Bu çalışmaların sonucunda söz konusu destek yakında sağlanmış olacak.

Microsoft, bu platform değişikliğiyle ilgili planlarını Chromium projesine dahil olan diğer şirketlerle daha yeni paylaşmaya başladı. Şirket, Chromium ile çalışan Edge sürümlerini dağıtmaya başlamak için de henüz hazır görünmüyor. Beta sürümlerinin gelecek yılın başlarında çıkması bekleniyor. Bu arada Microsoft, Windows 10’da, Edge’in Chromium’a geçişini destekleyecek gerekli değişiklikleri yapacak. Windows 10’da Chromium tabanlı Edge’i 2019 içinde görmeyi bekliyoruz.

Microsoft; Apple, Google ve bunun gibi Chromium’a değişikliklerle katkıda bulunan herkesle birlikte çalışmak istiyor. Belfiore, “Tarayıcı geliştiren açık kaynaklı topluluğun bir parçasıysanız, sizi davet ediyoruz.” diyor. Ayrıca “Bu topluluğun daha aktif bir parçası olma ve web’i herkes için daha iyi hale getirmeye devam etmek için Microsoft’un en iyilerini öne çıkarma fırsatından dolayı heyecan duyuyoruz.” şeklinde sözlerine eklemelerde bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER