Manşetler

Microsoft bulut gelirleriyle kayıplarını telafi etti

microsoft copilot ai
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Microsoft kısa süre önce mali yılının üçüncü çeyreğinde 10 bin kişiyi işten çıkaracağını açıklamıştı. En kötüsüne hazırlanan şirket, mali yılının ikinci çeyreğine ait finans raporunu paylaştı.

Rapora bakıldığında yazılım devi açısından “karışık” sonuçların bulunduğu söylenebilir. Gelirlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2 oranında artıran şirket, 52.7 milyar dolar gelir açıkladı. Ancak bu meblağ, 52.9 milyar dolarlık analist beklentisinin altında kaldı. Yazılım devinin kârı ise yüzde 12’lik düşüle 16.4 milyar dolara geriledi. Bu trendin yıl boyunca devam etmesi bekleniyor.

Microsoft PC pazarındaki problemlerin etkisini bu dönemde de bulut gelirleriyle hafifletmeyi başardı. Şirketin akıllı bulut biriminin geliri yüzde 18 oranında artarak 21.5 milyar dolara ulaştı. Yazılım devi, yaşadığı sıkıntılara rağmen ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’a 10 milyar dolar daha yatırım yapmaktan geri kalmıyor. Bu da yapay zekânın şirketin gelecek projelerinde önemli bir rol oynayacağı anlamına geliyor. ChatGPT’yi Bing’e entegre etmeye hazırlanan şirket, kısa süre önce yapay zekâ aracını Azure OpenAI’a yerleştirmeyi planladığını duyurlamıştı.

Microsoft’un Windows, Xbox ve PC gelirleri azaldı

Yazılım devinin Windows, Xbox ve PC donanım birimlerini barındıran iş kolunun gelirleri ise bir önceki yıla kıyasla yüzde 19 oranında düşerek 14.2 milyar dolara geriledi. Bu tabloda PC pazarındaki keskin düşüşün etkili olduğu söylenebilir. Şirket bilgisayar üreticilerinden gelen Windows gelirlerinin yüzde 39, Xbox servis ve içerik gelirlerinin ise yüzde 12 oranında azaldığını açıkladı. Cihaz gelirlerindeki düşüş oranı da yüzde 39 oldu. Bu da 2022’nin sonunda Surface cihazlarının pek fazla satmadığı anlamına geliyor.

Investing.com analisti Jesse Cohen, yazılım devinin son finans raporunu şu şekilde değerlendirdi: “Azure bulut iş kolunun güçlü performansı bulut optimizasyonların yavaşlamasından kaynaklı endişeleri giderme konusunda yeterli olacak gibi görünüyor. Teknoloji yatırımcıları Microsoft’un bulut iş kolundaki yavaşlamanın korkulan kadar kötü olmadığını gördükleri için rahatlayacaklardır.”

İLGİLİ HABERLER