Teknoloji

Microsoft 2018’de de Bing’i Apple’a satmaya çalışmış

microsoft bing sohbet botu bing chatgpt

Geçtiğimiz eylül ayında yayınlanan bir haberde, Apple’ın 2020’de Bing arama motorunu satın almak için Microsoft ile görüştüğü belirtilmişti. Google ve ABD Adalet Bakanlığı arasındaki dava nedeniyle mahkemeye sunulan belgeler, iki şirket arasındaki görüşmelerin arka planına ışık tutuyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Google’ı arama endüstrisinde tekel oluşturduğu iddiasıyla dava etmişti. Dava kapsamında cuma günü kamuoyuyla paylaşılan belgelere göre, Google arama endüstrisinde bir rekabet olduğunu savunuyor. Şirket, iki rakibi arasındaki görüşmelerin de bunun bir kanıtı olduğunu iddia ediyor.

Google tarafından mahkemeye sunulan belgelerde, Microsoft’un en az yedi kez Apple’a Bing’in Safari’de varsayılan arama motoru olmasını teklif ettiği belirtiliyor. Bu tekliflerin tarihsel sıralaması ise şu şekilde: 2009, 2013, 2015, 2016, 2018 ve 2020. Google, Apple’ın Microsoft’un teklifini “arama kalitesi” nedeniyle reddettiğinin altını çiziyor.

İnternet devinin açıklamasında şu ifadeler yer alıyor: “Her durumda Apple, Bing’in Google’a karşı göreceli kalitesini dikkatle inceledi ve Google’ın Safari kullanıcıları için üstün varsayılan seçim olduğu sonucuna vardı. Bu rekabettir.”

Ayrıca dosyada Google, Microsoft’un 2018’de Bing’in arama kalitesinde yaptığı iyileştirmeleri duyurmak için Apple ile temasa geçtiği belirtiliyor. Google’a göre; Microsoft’un hedefi ya “Bing’i Apple’a satmak ya da Bing ile ilgili bir ortak girişim kurmaktı.”

Apple, Microsoft tarafından yapılan arama yatırımlarının kalitesini yeterli bulmamış

Dosyada Apple’ın servislerden sorumlu yöneticisi Eddy Cue’nin ifadesi de yer alıyor: “Microsoft’un arama kalitesi, aramaya yaptıkları yatırım ve diğer şeyler çok belirgin değildi. Her şey daha düşük bir seviyedeydi. Kısacası arama kalitesi o kadar iyi değldi. Google kadar ya da Microsoft’un yapabileceği düzeyde bir yatırım yapmıyorlardı. Reklam organizasyonları ve para kazanma biçimleri de pek iyi değildi.

Elbette Google ve Apple’ın, Google’ın Apple platformlarında varsayılan arama motoru olmak için milyarlarca dolar ödediği kazançlı bir ortaklığı var. Çok sayıda habere göre; Google ile yaptığı anlaşmadan elde edilen gelir, Apple’ın Bing’i satın alma görüşmelerinin hiçbir zaman keşif aşamalarının ötesine geçmemesinin temel nedeni niteliğinde.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER