Manşetler

Microsoft bazı telefon üreticilerinden Windows Phone lisans ücreti almıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Son birkaç aydır Microsoft ‘un akıllı telefon üreticilerine Windows Phone’un ücretsiz bir versiyonunu sunacağı haberleri ortalıkta dolaşıyor. Görünüşe göre şirket ilk ücretsiz lisans anlaşmasını geçtiğimiz günlerde yaptı.

nokia-lumia-1520-inceleme-00024

The Times of India’nın haberine göre Microosft iki Hintli telefon üreticisi Karbonn ve Lava (Xolo) için Windows Phone lisans ücretini sıfırladı. Her iki şirket de Microsoft’un geçtiğimiz günlerde duyurduğu yeni Windows Phone üreticileri arasında yer alıyordu. Ayrıca bunlar şu anda düşük fiyatlı Android cihazları üretmeleriyle biliniyor. Microsoft’un her iki şirketle geçtiğimiz yıldan beri görüşmeler yaptığı, ancak anlaşmaların lisans ücretinin sıfırlanmasıyla birlikte gerçekleştiği dile getiriliyor.

Microsoft her bir şirketle yaptığı lisans anlaşmasının detaylarını tartışmayı reddetse de, ücretlerin düşürülmesinin Google’ın Android işletim sistemiyle olan rekabetiyle doğrudan bağlantılı olduğu açık. The Times of India’nın çeşitli kaynaklara ve yöneticilere dayanan haberi geçtiğimiz ekim ayından beri ortalıkta dolaşan dedikoduları destekliyor.

Zamanında Microsoft’un HTC ile Windows Phone lisans ücretlerini indirme veya kaldırmayla ilgili pazarlıklar yürüttüğü, telefon üreticisinin Windows Phone’u Android cihazları için alternatif bir işletim sistemi seçeneği olarak sunma fikrini değerlendirdiği söylenmişti.

Görünüşe göre, en azından bir üretici, Karbonn çok yakında hem Android hem de Windows Phone ile başlatılabilen, çift işletim sistemli bir akıllı telefon çıkaracak. Bu arada Microsoft, PC üreticilerini daha düşük fiyatlı tablet ve dizüstü bilgisayar üretmeleri noktasında teşvik etmek için masaüstü Windows’un da lisans ücretlerinde indirime gidiyor.

Microsoft şu anda telefon üreticilerinden Windows Phone kullanımı için belirli bir ücret oluyor ve bu ücretin cihaz başına 5 ila 15 dolar arasında değiştiği düşünülüyor. Eğer Times of India’nın haberi doğruysa, Microsoft’un çeşitli ülkelerde pazar payını artırmak amacıyla lisans ücretlerinde indirim yapabileceği ihtimali kuvvetleniyor. Lisans ücretinin kaldırılmasının Microsoft’un Windows Phone üreticilerine pazarlama için sunduğu ekonomik katkıdan düşülebileceği de söylentiler arasında bulunuyor.

Windows Phone 8.1 önümüzdeki birkaç hafta içinde çıkmış olacak, böylelikle tüketiciler daha düşük fiyatlı Windows telefonlarını piyasaya sürme fırsatı elde edecek. Çift SIM desteği, ekran üstü tuşların kullanılabilmesi gibi unsurlar, üreticilerin Android telefonlarını Windows Phone için kolaylıkla optimize edebileceğini gösteriyor. Ayrıca Microsoft üreticilere, mağazalara ve operatörlere düşük profilli teknik özellikler ve fiyata sahip akıllı telefonlar üretme noktasında oluşturduğu web tabanlı donanım portalıyla da yardımcı oluyor.

İlgili >> The Times of India

İLGİLİ HABERLER