Teknoloji

Asus, HP ve Lenovo ARM tabanlı Windows 10 PC’ler üretecek

microsoft armMicrosoft ARM tabanlı Windows 10 PC üretimi gerçekleştirecek ilk şirketleri Computex 2017 kapsamında düzenlediği etkinlikte açıkladı. Asus, HP ve Lenovo, Qualcomm Snapdragon 835 işlemci taşıyan ve “mobil PC” olarak tanımlanan cihazları üreten ilk şirketler olacak. Microsoft masaüstü Windows uygulamalarını mobil ARM işlemcilerle uyumlu hâle getirme kararını geçtiğimiz yılın aralık ayında açıklamıştı. Şirket, dizüstü bilgisayarların ARM destekli özel bir Windows 10 sürümü taşıyan ilk ürünler olacağını da aynı dönemde duyurmuştu.

Microsoft Qualcomm’un ARM tabanlı işlemcilerini taşıyan dizüstü bilgisayarlar üretme konusunda şimdilik sadece üç şirketi ikna edebilmiş durumda. Eğer yazılım devi yıl sonu itibarıyla daha fazla üreticiyi ikna edemezse, bu girişimin de beş yıl önce Windows RT’nin yaşadığına benzer bir akıbetle karşılaşması muhtemel görünüyor. Microsoft ilk dalga Windows RT cihazlarının üretimi için Dell, Lenovo ve Samsung ile çalışmıştı. Şirket ayrıca kendi markasıyla Surface RT’yi üretmişti.

Qualcomm ve Microsoft; Asus, HP ve Lenovo tarafından üretilecek dizüstü bilgisayarların ne zaman tam anlamıyla görücüye çıkacağı konusunda kesin bir bilgi vermiyor. Qualcomm CEO’su Steve Mollenkopf daha önce yaptığı bir açıklamada ARM tabanlı Windows 10 dizüstü bilgisayarların yılın dördüncü çeyreğinden önce piyasaya çıkmayacağını duyurmuştu. Hem Microsoft hem de Qualcomm, söz konusu dizüstü bilgisayarların daha gelişmiş piş ömrüne, LTE bağlantı desteğine ve tüm Windows uygulamalarını çalıştırabilme yeteneğine sahip olacağını açıklamıştı.

Microsoft ARM tabanlı dizüstü bilgisayarlar dışında da LTE desteği sunacak

Microsoft ARM tabanlı modeller dışındaki dizüstü bilgisayarlarda da LTE desteği sunacak. HP, Asus, VAIO, Dell, Xiaomi, Lenovo ve Huawei, LTE desteğine sahip Windows 10 cihazları üretecek. Şirket eSIM desteği içinse AT&T, T-Mobile, Vodafone, EE, Three ve BT gibi mobil operatörleriyle birlikte çalışıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER