Teknoloji

Microsoft araştırma ekibi revizyondan geçiyor

microsoft copilot ai

microsoft arastirma ekibi

Microsoft araştırma ekibi olarak tanımlanabilecek Microsoft Research, oldukça etkileyici işlere imza atıyor. Farklı araştırma birimleri Xbox projektörleri ve holodeck’ler geliştirirken, Microsoft genellikle geliştirilen bu teknolojileri gün yüzüne çıkarmamakla suçlanıyor. Şirketin pek çok icadı geleceğin teknolojisi konusunda ipucu verse de, gün yüzü görmemeleri unutulmalarına sebep olabiliyor. CEO Satya Nadella, bu durumu değiştirmek adına kolları sıvamışa benziyor.

Microsoft’un araştırma birimlerini mercek altına alan Bloomberg Business, Nadella’nın bir konuşma tanıma teknolojisinin demosunu gördükten sonra özelliğin Skype Translator’a dönüşmesi talimatını verdiğini belirtti. Skype Translator’ın özünü oluşturan teknolojinin ilk demosunun 2014’ün şubat ayında gerçekleştirildiği, bu sunumun ardından Nadella’nın üç ay sonra yapacağı ilk kamuya açık konuşma için özelliğin Skype ile birleşik bir araca dönüştürülmesi talimatını verdiği ifade edildi. Sıkışık teslim tarihine rağmen görevi tamamlamaya başaran ekip, Microsoft Translator’ı şu anda Skype’ın masaüstü versiyonunun bir parçası olarak sunuyor.

Nadella’nın talebine ek olarak, Microsoft araştırma birimlerinin şirketin geri kalanıyla iletişim kurma şeklini de değiştiriyor. 2014’ün eylül ayında 1000 araştırma çalışanınından yarısından fazlasını MSR NExT isimli bir gruba kaydıran şirket, sadece araştırmadan ibaret olmayan ve daha büyük etki yaratabilecek projeler üzerinde çalışmayı hedef olarak belirlemişti. Microsoft araştırma ekibinin geri kalanı ise, şirketin ürünlerine daha somut bir katkıda bulunmaları için teşvik edilmişti.

Cortana, HoloLens, bulut tabanlı Office, diğer uygulama ve servislerin önemli çoğunluğu Microsoft’un yaptığı son araştırma değişikliklerinden faydalandı. Şirket araştırma ve ürün ekipleri arasındaki iletişimi ve işbirliğini açık tutabildiği takdirde Skype Translator gibi örneklerin önümüzdeki yıllarda artması muhtemel gözüküyor.

İLGİLİ HABERLER