Teknoloji

Microsoft’un 2 Ekim Surface etkinliği ile ilgili yeni ipuçları

microsoft surface 2 ekim etkinliği

Microsoft gelecek ayın başında New York’ta düzenleyeceği Surface etkinliğiyle ilgili daha fazla bilgi paylaştı. Yazılım devi basın mensuplarına gönderdiği bir başka davette, farklı bir görsel kullanıyor. Bu görselde Surface logosu ve işlemciye benzer bir şekil yer alıyor.

Söz konusu davetiyede etkinliğin 2 Ekim Salı günü, yerel saatle sabah saat 10’da başlayacağı belirtiliyor. Bu da Türkiye saatiyle 17.00’ye denk geliyor. Etkinlikte hem Satya Nadella hem de Panos Panay hazır bulunacak. Bu da önemli gelişmelerin duyurulacağına dair beklentileri artırıyor.

Nadella geçen yıl Microsoft’un düzenlediği Surface etkinliğine katılmamıştı. O etkinlikte Microsoft Surface Pro ve Surface Laptop serilerinin yeni siyah renkli seçeneğini çıkarmıştı. Aynı zamanda Surface Studio 2 ve yeni Surface Headphones kulaklıklar da tanıtılmıştı. Bu yıl Nadella’nın katılacak olması, Microsoft’un önemli bir şeyler tanıtacağına dair işaret olarak değerlendiriliyor.

Microsoft AMD ve Qualcomm işlemcili Surface donanımları getiriyor

Bu yılın etkinliği, yıl sonuna denk gelen alışveriş döneminde piyasaya sunulacak ürünlere odaklanacak. Surface serisinde yenilikler görmeyi bekliyoruz. Dedikodular Microsoft’un gelecek ayki New York etkinliğinde AMD işlemcili Surface Laptop, Qualcomm işlemcili Surface ve USB-C portlu yeni bir Surface Pro çıkaracağını işaret ediyor.

Davetiye, işlemciler tarafındaki değişikliği de işaret ediyor gibi görünüyor. Alüminyum görünümlü Microsoft logosunun üstünde işlemci biçiminde işlenmiş bir kare parçası dikkat çekiliyor. Microsoft’un etkinlik için daha önce gönderdiği davetiyede ise 2 Ekim tarihi gümüş şekillerle yazılmıştı. Belki de 2 Ekim’de beklediğimizden daha fazlası karşımıza çıkacak.

Donanım bu etkinliğin tek gündem maddesi olmayacak gibi görünüyor. Etkinlikte Microsoft’un bu Surface donanımlarında sunmayı planladığı deneyimlere de odaklanılacak. Eğer Microsoft ARM tabanlı Surface bilgisayarını sunmaya hazırsa, o hâlde Windows’un bu donanıma nasıl uyum sağlayacağına dair bilgiler de almaya ihtiyacımız olacak. Microsoft’un çift ekranlı Surface donanımı ve Windows Lite planlarıyla ilgili bir şeyler de duymayı bekliyoruz.

Microsoft’un çift ekranlı Surface donanımı için iki yılı aşkın zamandır çalıştığı söyleniyor. Microsoft’un kendi Surface cihazı, 2020 yılının sonlarından itibaren görmeyi beklediğimiz yeni çift ekranlı ve katlanabilir tablet / dizüstü bilgisayar hibrit cihazları dalgasına bir yanıt niteliği taşıyacak. Microsoft, bu yeni cihazı kendi içinde “Centaurus” adıyla anıyor.

Ayrıca Microsoft Intel ve bazı OEM iş ortaklarıyla yeni bir Windows çeşidi üzerinde çalışıyor. Bu sürüm de “Windows Lite” kod adıyla anılıyor. Bunun da söz konusu donanımı çalıştıracağına inanılıyor. Windows Lite, Windows’un çift ekranlı cihazlara odaklanan daha daraltılmış bir versiyonu olarak nitelendiriliyor. Donanımın ise Microsoft’un eskiden var olan Courier konseptine benzediği söylenebilir.

Intel, OEM’leri çift ekranlı bilgisayar konseptine uygun ürünler tasarlama konusunda teşvik ediyor. Dizüstü bilgisayar üreticileri de hem katlanabilir ekranları hem de çift ekranlı cihazları test ediyor. Windows Lite arayüzü Windows 10’unkine benzeyecek. Ancak Microsoft’un Surface Hub ile sunduğu gibi daha basitleştirilmiş ve modern bir görünüm sunacak.

Bu arada 2 Ekim etkinliğinde Microsoft’un taşınabilir hoparlör cihazı da çıkarabileceğine dair beklentiler var. Bu hafta başında ortaya çıkan bir patent başvurusu, Google Home Mini’ye tasarım ve boyutlarıyla benzeyen bir cihazı gösteriyordu. Microsoft bu hoparlörü Microsoft Teams yazılımıyla kullanacak gibi görünüyor. Bunun Surface markası taşıması da muhtemel görünüyor.

Microsoft 2 Ekim etkinliğini canlı yayınlamayı planlıyor. Etkinlikte duyurulan ürünler ve diğer gelişmelerle ilgili detayları da zamanı geldiğinde Teknoblog’da bulacaksınız.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER