Teknoloji

Meta yapay zekâ yarışında açık kaynağın gücünden yararlanacak

meta quest

Meta yapay zekâ yarışında ChatGPT’yi sollamak için açık kaynaktan destek almaya hazırlanıyor. Şirket, LLaMA 2 geniş dil modelini açık kaynak hâline getirirken; ticari çalışmalar ve araştırmalarda ücretsiz kullanımının önünü açtı. OpenAI’ın da ChatGPT ve Microsoft Bing’de kullanılan GPT-4 yapay zekâsı için benzer bir yöntemi tercih ettiğini hatırlatmakta fayda var.

Meta bu kararını Microsoft’un Inspire etkinliği kapsamında açıkladı. Azure ve Windows’a desteğinin altını çizen şirket, Microsoft’la olan iş birliğinin de giderek büyüdüğünü belirtti. Microsoft ise yapay zekâ araçlarının 360 platformuna nasıl entegre edildiği ve bunların nasıl fiyatlandırılacağı konusunda bilgi verdi. Qualcomm da 2024’ten itibaren LLaMa’yı dizüstü bilgisayarlarına, telefonlarına ve sanal gerçeklik başlıklarına getirmek için Meta ile birlikte çalışacağını duyurdu.

Meta’nın basın açıklaması; LLaMA’yı işletmelere, girişimlere ve araştırmacılara daha fazla AI aracına erişim sağlamanın bir yolu olarak açma kararını açıklıyor ve topluluk olarak deneylere izin veriyor. Meta’ya göre; LLaMa 2, “halka açık çevrimiçi veri kaynaklarından” gelen bilgileri içeren LLaMa 1’e kıyasla yüzde 40 daha fazla veriyle eğitildi. Şirket buna ek olarak; muhakeme, kodlama, yeterlilik ve bilgi testleri söz konusu olduğunda Falcon ve MPT gibi diğer LLM’lerden “daha iyi performans gösterdiğini” söylüyor.

Meta, LLaMA’yı açarken güvenliği ve şeffaflığı geliştirmek istediğini söyledi. Şirket, LLaMA 2 modelinin hem dahili hem de harici olarak “kırmızı takım” haline getirildiğini veya “model ince ayarını kolaylaştırmak için rakip istemler üreterek” güvenlik açısından test edildiğini söyledi. Meta ayrıca modellerin nasıl değerlendirildiği ve değiştirildiği konusunda da bilgi verdi. Açık kaynaklı LLaMa 2, Microsoft’un Azure platformu aracılığıyla satışa sunulacak. Meta, LLaMA’nın AWS, Hugging Face ve diğer sağlayıcılar aracılığıyla da kullanılabileceğini belirtti.

Şirket tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Günümüzün yapay zekâ modellerinin, özellikle de teknolojinin hızla ilerlediği üretim alanındaki modellerin geliştirilmesi için açık bir yaklaşımın doğru olduğuna inanıyoruz. Günümüzün yapay zekâ modellerine erişimin açılması, bir nesil geliştirici ve araştırmacının bunları bir topluluk olarak hızlı bir şekilde tanımlayıp sorunları hızlı bir şekilde çözerek bunları stres testi yapabileceği anlamına gelir.”

Meta yapay zekâ modelini şubat ayında duyurmuştu

Meta yapay zekâ modeli LLaMA’yı duyurduktan birkaç gün sonra model 4Chan’e sızdırılmıştı. Artık LLaMA 2’ye daha fazla kişinin erişebilmesiyle birlikte bu model üzerine inşa edilen daha fazla yapay zekâ aracıyla karşılaşmak da mümkün olacak. Meta’dan verilen bilgiye göre, şirket ilk modeli için araştırmacılardan 100 binin üstünde talep almıştı. Bu sayının LLaMA 2’de daha fazla olacağını tahmin etmek pek zor değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER