Meta, 14 Ocak 2025’te Facebook, Instagram ve Messenger’daki tüm üçüncü taraf yüz filtrelerini, AR (artırılmış gerçeklik) efektlerini ve bunları oluşturmak için kullanılan araçları kapatıyor. Bunlara markalar ve diğer üçüncü taraflarca oluşturulan seçenekler de dahil olacak. Meta’nın kendi AR efektleri ise çalışmaya devam edecek.
Meta’nın Spark platformu, Snapchat veya TikTok’ta gördüğünüz ve sizi yaşlı gösteren veya sizi bir çizgi film karakteri olarak yeniden hayal ettiren yüz filtreleri oluşturmak için ve ayrıca AR oyunları ve reklamları için kullanılıyor. Şirket, değişiklikle ilgili SSS’sinde Spark tabanlı AR efektleri kullanan tüm videoların Facebook, Instagram ve Messenger üzerinden gönderilen mesajlarda kalacağını söylüyor.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Meta hakkında açılan sosyal medya bağımlılığı davası son anda geri çekildi

Meta gözlüklerle gizlice video çekenlere Instagram engeli

Meta’dan Facebook Marketplace satıcılarına yapay zekâ destekli yeni uygulama

Meta çocuklara özel yapay zekâ masal uygulamasını test etmeye başladı

WhatsApp artık iPad’de bağımsız hesap oluşturmayı destekliyor
Şirket, AR araçlarını 2017’de tanıttı ve Snapchat’in zaten sahip olduğu AR özelliklerine bir cevap verdi. Filtreler kısa süre içinde platformun popüler parçalarından biri hâline geldi.
Meta, AR’a bağlılığını sürdürüyor
Şirket, “bizi mobil cihazlardaki günümüzün 2D deneyimlerinin ötesine taşıyacak yeni bilgi işlem platformlarına uzun vadeli yatırımlar” yoluyla AR’a hâlâ bağlı olduğunu belirtiyor. Bunun bir kısmı, kaynakları gözlükler gibi diğer deneyimlere “kaynakları kaydırmayı” içeriyor.
Günün Öne Çıkan Fırsatları






Teknoblog'un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.


