Teknoloji

Avrupa Birliği’nden Meta’yı üzecek reklam kararı

meta facebook

Facebook ve Instagram’ın sahibi Meta’nın en önemli gelir kaynaklarından birisi hedeflenmiş reklam gösterimi. Ancak şirket Avrupa’da bu konuda sıkıntı yaşayacak gibi görünüyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Avrupa Birliği’nin Veri Koruma Kurulu şirketin hedeflenmiş reklam gösteriminin kabulünü zorunlu tutamayacağına karar verdi.

Bu karar, Avrupa’daki kullanıcılara Facebook ve Instagram’ın hedeflenmiş reklam gösteriminin dışında kalma imkanını sağlıyor. Böylelikle bu sosyal ağların kullanıcı hareketlerini takip etmesi engellenebilecek. Kullanıcılar üçüncü taraf uygulamalar ve siteler üzerinden kişiselleştirilmiş reklamları engelleme imkanına sahipti.

Söz konusu karar, Meta’yı doğrudan bir değişime zorlamıyor. AB Veri Koruma Kurulu, İrlanda Veri Koruma Komisyonu’ndan kendi kararına uymasını isteyebilir. Eğer İrlanda bu talebi kabul ederse, sosyal medya devinin de AB kararına uyması zorunlu hâle gelecek.

Meta: Spekülasyon yapmak için erken

Her iki kurul da bu konuda bazı kararlar alındığını belirtse de, kararların kapsamı konusunda bilgi verilmedi. Sosyal medya devinden yapılan açıklamada ise konu hakkında spekülasyon yapmak için erken olduğu belirtildi. Şirket geçmişte AB Veri Koruma Kurulu’nun soruşturmalarına eksiksiz şekilde katkı sağladığını hatırlattı.

Eğer Avrupa Birliği kişiselleştirimiş reklamları engellerse, bu durum Meta’nın bilançolarına ciddi anlamda olumsuz bir etki yapabilir. Az sayıda kullanıcının hedeflenmiş reklam gösterimini kabul etmesi ve reklam tıklamalarının azalması, markaların Facebook ve Instagram’a verdiği reklam miktarının düşmesine de neden olabilir. Apple’ın Reklam Takip Şeffaflığı politikası sosyal medya devinin bilançolarını olumsuz yönde ciddi şekilde etkilemişti. Benzer bir durumun tekrarı, zaten zor günlerden geçen Meta’yı biraz daha sıkıntıya sokabilir.

İLGİLİ HABERLER