Teknoloji

Rekabet Kurumu’ndan Meta’ya WhatsApp cezası (güncellendi)

meta verified

WhatsApp, Facebook ve Instagram’ın çatı şirketi Meta Rekabet Kurumu tarafından cezaya çarptırıldı. Rekabet Kurumu, söz konusu cezayı WhatsApp hakkında başlattığı “veri paylaşma zorunluluğu” soruşturması kapsamında kesti.

Kurum, Meta’nın 346,7 milyon TL idari para cezası ödemesine hükmetti. Rekabet Kurumu, Meta hakkında WhatsApp kullanıcılarına getirilen veri paylaşma zorunluluğuna ilişkin olarak soruşturma başlatmıştı.

Rekabet Kurumu tarafından yapılan açıklamada, para cezasının gerekçesi olarak, kurumun Facebook, Instagram ve WhatsApp hizmetlerinden topladığı verileri birleştirmek suretiyle kişisel amaçlı sosyal ağ hizmetleri ile çevrim içi görüntülü reklamcılık pazarlarında faaliyet gösteren rakiplerinin faaliyetlerini zorlaştırmak ve pazara giriş engeli yaratmak suretiyle rekabetin bozulmasına yol açması gösterildi.

Meta Rekabet Kurumu tarafından kesilen cezaya 60 gün içinde itiraz edebilecek. Şirketten daha önce konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, WhatsApp kullanıcı verilerinin Facebook ile paylaşılmasının amacının “daha fazla netlik ve şeffaflık sağlamak” olduğu belirtilmişti.

Güncelleme: Meta’dan konuyla ilgili olarak gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Rekabet Kurumu’nun tespitlerine katılmıyoruz. Kullanıcılarımızın gizliliğini koruyor ve insanlara kendi verileri üzerinde kontrol sahibi olma hakkı ve şeffaflık sunuyoruz. Konu hakkında tüm seçeneklerimizi değerlendireceğiz.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER