Manşetler

Meta metaverse yatırımları nedeniyle daha fazla para kaybedecek

meta metaverse

Meta metaverse yatırımlarının önümüzdeki yıl daha pahalı olmasını bekliyor. Facebook’un çatı şirketinin en yeni finans raporu, Reality Labs’in maddi kaybının giderek arttığını gösteriyor.

Meta’nın sanal ve artırılmış gerçeklik projelerini yöneten Reality Labs birimi, 2022’inin üçüncü çeyreğinde 3.7 milyar dolar kaybetti. Bu zarar geçtiğimiz yılın üçüncü çeyreğinde 2.6 milyar dolar, bir önceki çeyrekte ise 2.8 milyar dolar seviyesindeydi. Reality Labs’in 2022’deki toplam zararı 9 milyar doları geçti.

Meta’nın finans şefi, bu durumun kısa vadede değişmesi beklemiyor. Dave Whener, Reality Labs’in operasyon zararının 2023’te yıllık bazda belirgin bir ölçekte artmasını öngördüklerini dile getirdi.

Meta’nın Reality Labs’e yaptığı yatırımın şirkete maliyetinin büyük olduğu zaten biliniyordu. Şirketten daha önce yapılan açıklamada, Reality Labs’in 2021 zararının 10 milyar dolardan fazla olduğu belirtilmişti. Meta aynı zamanda yeni nesil Quest başlığının 2023’ün ilerleyen aylarında piyasaya çıkacağını doğruladı. Bunun Meta Quest 3’e yönelik bir referans olduğunu anlamak pek zor değil.

Meta metaverse odaklı yatırımları nedeniyle para kaybetse de, geri adım atmayacak. Şirketin CEO’su Mark Zuckerberg, yeni nesil bilişim platformunun önceliklerinden biri olmaya devam edeceğini belirtti. Zuckerberg şu ifadeleri kullandı: “Bu büyük bir girişim ve bir ürünün ana akım hâline gelmesi için birkaç neslin geçmesi gerekiyor. Ancak bizim buradaki çalışmamızın tarihi bir öneme sahip olacağına ve insanların birbiriyle etkileşiminde ve teknolojinin hayatlarımızla buluşmasında yeni bir yöntemin temelini oluşturacağına inanıyoruz.”

Zuckerberg, gelir artışı yavaşlayan Meta’nın işe alımları azaltmayı sürdüreceğini de belirtti. Zuckerberg, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: “Bazı ekipler anlamlı şekilde büyüyecek. Ancak diğerlerinde çalışan sayısı değişmeyecek veya küçülecek. 2023’ün genelinde çalışan sayımızın aynı kalmasını veya küçük bir miktar da olsa azalmasını bekliyoruz.”

Meta’nın “uygulamalar ailesi” ise büyümeye devam ediyor. Instagram‘ın aylık aktif kullanıcı sayısı 2 milyara ulaştı. WhatsApp’ın da günlük aktif kullanıcı sayısı 2 milyarı buldu. Zuckerberg, uygulamalarla ilgili spekülasyonlara rağmen her şeyin pozitif olduğunu belirtti.

Meta metaverse yatırımlarından şu an için zarar etse de, uzun vadede bunun karşılığını alacağına inanıyor. Ancak Apple’ın yaptığı değişikliklerin ardından Meta’nın reklam geliri konusunda yaşadığı sıkıntılar devam ediyor. Bu nedenle şirketin yatırımcıları metaverse yatırımlarına biraz şüpheyle bakılıyor. Zuckerberg ise Meta’nın bu yatırımların karşılığını alacağına inanıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER