ManşetlerUlaşım

Mercedes Google ile iş birliği yaparak YouTube ve Haritalar’ı otomobillerine getiriyor

mercedes google

Mercedes-Benz ve Google uzun vadeli bir iş ortaklığı kurduklarını açıkladı. Bu kapsamda teknoloji devi, sürücülere navigasyon, haritalar ve YouTube hizmetlerini sunacak. Ayrıca Alman otomobil üreticisine de fikri haklar ve uygulama mağazası üzerinde kontrol imkanı verecek. Bu iş ortaklığı Mercedes’e, otomobil içindeki tüm işletim sisteminin kontrolünü Google’a devretmeden tüketicilerin istediği hizmetlerini sunma imkanı vermiş olacaktır.

Mercedes-Benz CEO’su Ola Källenius, çarşamba günü ABD’nin Kaliforniya eyaletinde bulunan Sunnyvale şehrindeki araştırma ve geliştirme merkezinde düzenlediği basın toplantısında, “Bu, her iki taraf için de ‘kazan-kazan’ niteliğinde bir lisans sözleşmesidir.” dedi. “Yığının tam mimarları biziz.”

Buna bir lisans sözleşmesi demek doğrudur, ancak belki de bu tanım aradaki ilişkiyi önemsiz gösterir. İş ortaklığı, Google Haritalar platformunu, Cloud’u ve YouTube’u, otomobil üreticisinin MB.OS adlı yeni nesil işletim sistemiyle donatılmış gelecekteki Mercedes-Benz araçlarına getirecek. Mercedes, konumlar hakkında ayrıntılı bilgiler, gerçek zamanlı ve tahmine dayalı trafik bilgileri ve otomatik yeniden yönlendirme dahil olmak üzere Google’ın jeo-uzamsal ürünlerine erişebilecek. Mercedes-Benz, kavşaklardan, döner kavşaklardan veya virajlardan önce otomatik hız ayarlamaları gibi destekli sürüş özelliklerini etkinleştirmek için Google Haritalar verilerini kullanacak.

Ancak Google ve Alphabet CEO’su Sundar Pichai’nin belirttiği gibi, ortaklık bunun ötesine geçecek.

Pichai yaptığı açıklamada, “Mercedes-Benz’in özelleştirilmiş bir navigasyon arayüzü tasarlamasını sağlamanın yanı sıra, sürdürülebilirlik çabalarını hızlandırmak, otonom sürüşü ilerletmek ve gelişmiş bir müşteri deneyimi oluşturmak için AI ve veri yeteneklerimizi sağlayacağız.” dedi.

Mercedes-Benz birkaç yıldır kendi MB.OS işletim sistemi üzerinde çalışıyor. Bu işletim sistemi, 2024’ün sonlarına doğru üretime geçmesi beklenen yeni nesil Mercedes araçlarında kullanıma sunulacak.

Mercedes, Linux tabanlı sistemi kendisinin oluşturduğunu ve Google tarafından sağlananlar gibi üçüncü taraf uygulamaları ve hizmetleri destekleyebilecek şekilde tasarladığını söyledi. Örneğin Mercedes, yeni araç içi jeo-uzamsal verileri ve Google Haritalar Platformu’ndan gelen navigasyon özelliklerini kullanarak kendi markasını taşıyan navigasyon hizmetini oluşturmayı planladığını söyledi.

Neyse ki, müşterilerin ortaklığın ilk meyvelerini almaları için yıllarca beklemesi gerekmeyecek. Mercedes çarşamba günü yaptığı açıklamada, otomobil üreticisinin müşterilere Google tarafından sağlanan Yer Ayrıntıları gibi ilk yeni özelliklere hemen erişim sağlayabileceğini söyledi. Yeni özellik, kablosuz bir yazılım güncellemesi yoluyla sağlanacaktır.

MB.OS’un öncüsü, bu yıl yeni Mercedes E Sınıfı’nda da görünecek. Bu sistemde müşteriler, otomobilin bilgi-eğlence sisteminden Tiktok ve Zoom gibi uygulamalara da erişebilecekler. Mercedes, MB.OS’in o kadar çekici olmasını istiyor ki, sürücüler artık akıllı telefonlarını otomobilin bilgi-eğlence sistemine yansıtan Apple CarPlay ve Android Auto gibi ara yazılım ürünlerini kullanmayı tercih etmesinler. Şirketin CTO’su Markus Schäfer, çarşamba günkü etkinlikte “Yani, MB.OS’un nihai hedefi bu, bir müşteri deneyimi yaratacak, böylece telefonunuzu arabaya bağlamanıza gerek kalmayacak.” dedi.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER