Teknoloji

Mars 20 milyon yıl içinde Satürn gibi bir halkaya sahip olabilir

phobos-mars-uydu-241115

Kızıl gezegen Mars’ın yerçekimi kuvveti, iki uydusundan birini yavaş yavaş parçalara ayırıyor. Bu sürecin Phobos’un ortadan kaybolmasıyla sona erebileceği belirtiliyor. Ancak uydudan arta kalan parçaların uzayda yok olmayıp Mars’ın etrafında Satürn’kine benzer bir halka oluşturması ihtimaller arasında yer alıyor.

Bilim adamları, Phobos’un dramatik kaderine ilişkin bilgilere uydunun yüzeyinde görülen yeni şekiller sayesinde ulaştı. Phobos’un üstündeki sığ çukurların kökenlerini inceleyen araştırmacılar, söz konusu çukurların önce Mars’a çarpan ardından Mars tarafından fırlatılıp uydunun üstüne gelen materyallerin sonucunda ortaya çıktığını belirtti. Daha öncesinde söz konusu çukurların uydunun oluşumuna ait kalıntılar olduğuna inanılıyordu.

Bilgisayar yardımıyla yapılan modelleme çalışmaları sayesinde söz konusu çukurların Mars’ın yer çekiminin ölümcül sonuçları olduğu ortaya çıktı. Güneş sisteminde gezegenine en yakın uydu konumunda olan Phobos, her yüzyılda bir Mars’a 2 metre daha yaklaşıyor. Bu da, söz konusu çukurların Mars’ın çekim kuvvetinden kaynaklanan yaralar olduğu anlamına geliyor.

Nature Geosciences’ta yayınlanan yeni bir makale, kaçınılmaz son gerçekleştiğinde neler olabileceği hakkında fikir veriyor. Gözlemsel veriler ve modellemeden faydalanan araştırmacılar, uydunun zayıf ve fazlasıyla hasarlı materyal yapısı nedeniyle 20 ila 40 milyon yıl arası bir süre içinde halka şekline dönüşebileceğini ve Mars’ın etrafını sarabileceğini belirtti. Söz konusu halkanın yoğunluğunun Satürn’ün halkasıyla aynı olacağını söyleyen araştırmacılar, Mars’ın etrafındaki halkaya 1 ila 100 milyon yıl arası ömür biçiyor. Phobos’tan kopan büyük parçaların Mars yüzeyinde kraterler oluşturabileceği de bilim adamlarının öngörüleri arasında yer alıyor.

İLGİLİ HABERLER