Teknoloji

Mahkemeden Apple için 300 milyon dolarlık tazminat kararı

apple destek hattı

ABD’nin Teksas eyaletinde görülen bir davada jüri, geçtiğimiz cuma günü verdiği kararla, Apple’ın bir patent anlaşmazlığı kapsamında yeniden yapılan yargılamanın ardından 300 milyon dolarlık telif ücreti ödemesi gerektiği önünde bir karar verdi.

Reuters tarafından verilen habere göre jüri, Apple’ın iPhone’larında, iPad’lerinde ve Watch’larında kullandığı teknolojinin Optis’in patentlerini ihlal ettiği iddiasını haklı buldu. Ve patent şirketi Optis Wireless Technology ve ilgili şirketlerine ödeme yapması gerektiğine karar verdi.

Geçen yıl, bir jüri Optis’e anlaşmazlık doğrultusunda 506 milyon dolar ödeme yapılmasına karar verdi, ancak bir yargıç nisan ayında bu tazminat kararını boşa çıkardı ve yalnızca zararlara odaklanan yeni bir dava açılmasına karar verdi. ABD Bölge Yargıcı Rodney Gilstrap ilk jürinin, miktarın “adil, makul ve ayrımcı olmayan” veya standart temel patent davalarında gerekli olan FRAND şartlarına göre verilip verilmediğini değerlendirmesine izin verilmediğini söyledi.

The Register‘ın haberine göre, davaya dahil olan beş patent bir zamanlar LG, Panasonic ve Samsung’a aitti, ancak daha sonra Optis tarafından alındı.

Bir Apple temsilcisinin geçtiğimiz pazar günü The Verge sitesine gönderdiği açıklamada, şirketin karardan dolayı hayal kırıklığına uğradığını ve temyize gitmeyi planladığını kaydetti. Temsilci, “Optis hiçbir ürün üretmiyor ve tek işi, biriktirdikleri patentleri kullanarak şirketlere dava açmak.” dedi. “Edindikleri patentler için makul olmayan ödemeler alma girişimlerine karşı savunmaya devam edeceğiz.”

İLGİLİ HABERLER