Teknoloji

MacBook Pro’lara dair yeni bir donanım tartışması daha mı geliyor?

macbook pro ekran

Apple MacBook Pro donanımıyla ilgili yeni bir tartışmanın içine girebilir. iFixit tarafından yayınlanan bir yazıda, dizüstü bilgisayarda çıkabilecek bir soruna değiniliyor. MacBook Pro’nun ekranının arka aydınlatmasının arıza yaptığı, ekranın alt kısmındaki aydınlatmanın düzensiz ve dalgalı göründüğü belirtiliyor.

iFixit’e göre sorun, MacBook’un ekranını bilgisayarın tabanındaki kontrol devresine bağlayan kablodan kaynaklanıyor. 2016 model MacBook Pro’lardan itibaren Apple, bir çift esnek şerit kablo kullanmaya başladı. Bunlar siz bilgisayarın kapağını açıp kapattığınız her seferde sıkıca çekiliyor. Bu da zamanla zarara neden olabilir.

Kablo zarar görmeye başladıkça, kapak tamamen açıldığı zaman ekranın alt kısmında garip bir sahne ışığı efekti oluşabiliyor. Zamanla zararın büyüklüğü arttıkça, kapağın yarım açılmasının bile ekranın tamamen işlevsiz kalmasına neden olabileceği belirtiliyor.

Apple’ın MacBook Pro’ları 2016 yılında yeniden tasarlandıktan bu yana hatırı sayılır miktarda tartışmaya neden oldu. Özellikle ilk iki nesil üründe kelebek mekanizmalı klavyeler epey eleştirildi. Apple, geçen yıl bu mekanizmayı yenileyerek sorunu büyük oranda çözdü. Aynı zamanda 2016 ve 2017’de sattığı MacBook Pro’lar için de bir klavye değişimi programı düzenledi.

iFixit’in sözünü ettiği sorun ne kadar kullanıcıyı etkiliyor, bu durum bilinmiyor. MacBook Pro’ların önceki nesillerinde görülen klavye probleminin aksine, ekrandaki sorunlar zamanla gelişip belirgin hâle gelebiliyor. Ürünlerin yeni olduğunu düşünecek olursak, şu anda sorunu yaşayan fazla kullanıcının olmadığını tahmin ediyoruz. Sorunla ilgili olarak açılmış web sitesinde ise, çeşitli videolar ve destek tartışmaları bulunuyor. Yine de, buna benzer her sorunda olduğu gibi, yaygınlık konusunda bir çıkarımda bulunmak için henüz erken gibi görünüyor.

iFixit’in yazısına göre, kablolara verilen zararın etkileri zamanla, yavaş biçimde ortaya çıkıyor. Yani dizüstü bilgisayarınız şu anda iyi durumda olabilir. Ancak dizüstü bilgisayarın kullanım süresi ilerledikçe, benzer bir sorunla karşılaşma ihtimali de artabilir.

Dahası, iFixit modern MacBook Pro’larda kabloların doğrudan ekrana entegre edildiğini söylüyor. Yani, bu kablolarda arıza çıkarsa, kullanıcıların ekranın tamamını değiştirmesi gerekebilir. Site, bu sorunun sadece 2016 veya sonrasında çıkan yeni nesil MacBook Pro modellerinde görüldüğünü söylüyor. Daha eski nesil modellere sahip olanlar için şu anda bir sorun yok gibi görünüyor.

İLGİLİ HABERLER