Teknoloji

LinkedIn reklam gösteriminde üyesi olmayan kişilerin verilerini kullanmış

linkedin hikaye çin

İrlanda Veri Koruma Komisyonu, geçtiğimiz hafta 2018’in ilk yarısındaki faaliyetlerini anlattığı bir rapor yayınladı. Söz konusu raporda LinkedIn ile ilgili bir bölüm dikkat çekti. İrlanda Veri Koruma Komisyonu, profesyonellere yönelik sosyal ağın Facebook’ta reklam hedeflemesi yapmak için üyesi olmayan milyonlarca kişinin e-posta adreslerini kullandığını ortaya çıkardı.

Bir şikayet üzerine harekete geçen komisyon, gerçekleştirdiği denetim sonucunda LinkedIn’in veri koruma talimatlarını ihlâl ettiği kararına vardı. Raporda şirketin kullanıcı tabanını büyütmek adına kendi üyesi olmayan 18 milyon kişinin e-posta adreslerini işlediği ve bunları Facebook’ta reklam hedeflemesi yapmak için kullandığı belirtildi.

TechCrunch‘ın haberinde ise pek çok teknoloji şirketinin Avrupa’daki yeni veri düzenlemelerinin yürürlüğe girmesinden önce veri işleme operasyonlarını İrlanda’ya taşıdığına dikkat çekiliyor. Sürecin karşılıklı bir uzlaşma sonucunda çözüme kavuşturulduğunu belirten İrlanda Veri Koruma Komisyonu, LinkedIn’in şikayete konu olan uygulamalarını durdurduğunu açıkladı.

Ancak rapora göre, İrlanda Veri Koruma Komisyonu ilk şikayet konusu çözüme ulaşsa bile LinkedIn’i izlemeye devam etmiş. İnceleme sırasında daha geniş sistemsel problemler olduğunu tespit eden komisyon, LinkedIn’in gerekli güvenlik ve organizasyon önlemlerini alıp almadığını görmek için ikinci bir denetim daha gerçekleştirmiş. Bu inceleme sonucunda da şirketten kendi kullanıcısı olmayan kişileri hedeflemek için yararlandığı ve 2018’in mayıs ayından önce topladığı verileri silmesinin istediği belirtildi.

LinkedIn tarafından konuyla ilgili olarak TechCrunch’a gönderilen açıklamada ise şu ifadeler yer alıyor: “İncelemeler süresince işbirliği içinde olduk. Bu süreçte eksik kaldığımız noktaları kapatmak için gerekli adımları attık ve güçlü prosedürleri uygulamaya koyduk. Yaşananlardan dolayı üzgünüz ve bunların bir daha tekrarlanmamasını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz.”

İLGİLİ HABERLER