Teknoloji

Facebook’un kripto parası Libra yola Diem adıyla devam edecek

facebook libra diem

Facebook’un kripto para girişimi Libra yola Diem ismiyle devam edecek. Çıkışı için gerekli onayların alınması için uğraşılan projenin yeni adıyla kurumsal bağımsızlığın vurgulanması amaçlanıyor.

Libra, Facebook imzalı bir proje olduğu ve devletler tarafından yönetilen mevcut finansal sistemleri değiştirmeyi amaçladığı için farklı kesimler tarafından tepkiyle karşılanmıştı. Projeyi yöneten bağımsız kuruluş Libra Association da yola Diem Association olarak devam edecek. Bloomberg’in haberine göre, para birimi de Diem Dollar olarak adlandırılacak.

Diem’in kapsama alanı, duyurulduğu döneme kıyasla hatırı sayılır ölçüde küçülmüş durumda. Projenin tartışmalı yapısı ve mevzuat kaynaklı engeller nedeniyle başlangıçtaki destekçilerin önemli bir kısmı projeden çekilmiş durumda. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg’in ABD Kongresi’nde verdiği ifade sırasında da Facebook nedeniyle projeye güvenilmediği açık biçimde belirtilmişti.

Projenin artık çok daha kısıtlı bir ölçekte hayata geçeceği söyleniyor. The Financial Times’ın haberine göre, Diem Dollar Amerikan doları tarafından desteklenen bir dijital para olarak önümüzdeki ay hayata geçebilir. Libra normalde birden fazla para birimine bağlı ve onların yerine takas edilebilecek bir dijital para olarak planlanmıştı.

Diem Association CEO’su Stuart Levey ise konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Diem projesi fintech inovasyonunun hızlanması için basit bir platform sağlayacak. Hem müşterilerin hem de işletmelerin hızlı ve güvenli ödeme işlemleri gerçekleştirmesi mümkün hâle gelecek.”

Libra veya yeni adıyla Diem, Facebook tarafından hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ortamda kullanılabilecek ana akım bir kripto para birimi olarak tasarlanmıştı. Facebook daha önce de Calibra isimli dijital cüzdanının adını Novi olarak değiştirmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER