Manşetler

LG V30 tanıtıldı: Geniş ekran, geniş açılı kameralar

LG V30, haftalardır süren sızıntılar ve resmi ipuçları sonucunda nihayet IFA 2017’de resmiyet kazandı. Geçen yılın sonlarına doğru Türkiye’de de satışa sunulan LG V20, üretkenlik konusunda ileri seviyede olan kullanıcılara kontrolü elinde tutmalarını sağlayacak birçok araç sunuyordu. Video kaydı ile ilgili elle kontroller sayesinde beyaz dengesinden bit hızına kadar birçok ayarı yapma imkanları vardı. Hangi yöndeki seslere odaklanacaklarına bile karar veriyorlardı. Değiştirilebilir pil sayesinde şarj imkanının olmadığı durumlarda pili değiştirerek çalışma süresini uzatmak mümkündü. Quad-DAC dijital analog dönüştürücü de üst sınıf kulaklık sahiplerine sınıfının en iyisi olarak nitelendirilebilecek bir müzik dinleme deneyimi getiriyordu. Ana ekranın üstünde yer alan ikinci ekran ise bazıları tarafından kullanışlı bulunsa da, bazı kullanıcılar da bunu gereksiz buluyordu ve telefona yük getirdiğini düşünüyordu.

2017’nin ikinci yarısındayız ve nihayet yeni bir V serisi telefonla tanıştık. LG V30, ile tasarım ön planda tutuluyor. V30, selefinin güçlü yanlarını bünyesinde tutmakla birlikte, önceki V serisi telefonlarda bulunan en önemli unsurlardan bir tanesini, ikinci ekranı kaybediyor.

LG V30 Ekran

Görünüş itibarıyla Samsung Galaxy S8’i andıran LG V30’da 6 inç, 18:9 görüntü oranlı Quad HD OLED ekran bulunuyor. Bu ekranın etrafını saran çerçeve epey küçültülmüş. Ayrıca ekranın köşeleri G6’nınki gibi kavisli hâle getirilmiş. Bununla birlikte sağ ve sol kenarlarda da hafif kavisin varlığı söz konusu. V10 ve V20’deki ikinci ekran V30’da yer almıyor. LG, bu ekranını “FullVision” olarak adlandırılıyor, ancak LG G6’nın düz ekranından daha çok S8 ve S8+’ın Sonsuz Ekranlarına benziyor. Tüm bu tasarım değişiklikleri sayesinde V30 seleflerinden daha iyi bir tutuş ve ergonomi sunacaktır.

LG V30’un ekranının en önemli özelliklerinden bir tanesi de OLED panelin kullanılması oluyor. Böylelikle ekran hem renk doygunluğu bakımından tatmin edici seviyeye ulaşıyor, hem de sürekli açık ekran özellikleri daha verimli, pil tüketimi konusunda daha cimri şekilde kullanılabiliyor.

LG V30 Tasarım

LG V30’un ekranı Gorilla Glass 5 cam ile kaplı. Ayrıca çift lensli kamera sisteminin olduğu bölüm de Gorilla Glass 4 cam ile kaplanmış. Parmak izi okuyucusu ise daha önceki G5, V20 ve G6 modellerinde gördüğümüz gibi arkada, işaret parmaklarının rahatlıkla temas ettiği yere yerleştirilmiş. Bu okuyucu aynı zamanda güç butonu işlevini de görüyor. V30’un V20’ye göre en önemli farklılıklarından bir tanesi sabit pil oluyor. 3300 mAh kapasiteli pil değiştirilemiyor. Quick Charge 3.0 hızlı şarj destekli bu pil USB-C portu üzerinden şarj ediliyor.

V30’un en önemli yenilikleri arasında IP68 ile belgelenen suya ve toza dayanıklı gövde ve kablosuz şarj desteği oluyor. Ön yüzü tamamen ekran kaplasa da, aynı zamanda cam telefonun yapısında önemli bir yer tutsa da, LG bu telefonun MIL-STD-810G askeri dayanıklılık standardı testlerinden geçtiğini belirtiyor.

LG V30 Kamera

LG V30’un arkasında yer alan iki kamera, LG’nin en başından beri iki kamerayla izlediği yaklaşımı barındırıyor. Kameralardan bir tanesi normal odak uzaklığına sahipken, diğer süper geniş lens işlevini görüyor. Bu sefer 16 megapiksel çözünürlüklü temel kameranın f/1.6 diyafram açıklık değeri var. Böylelikle düşük ışıkta ve geceleri daha iyi fotoğrafların çekilebileceği belirtiliyor. 13 megapiksel çözünürlüklü ikinci kamera ise 120 derecelik görüş açısı sunuyor. LG, ikinci kamerada görüntüdeki bozulmaları azaltacak bazı iyileştirmeler yaptığına da dikkat çekiyor.

V20’nin video çekim yeteneklerini beğenenler, bu yeni Android telefonunda aynı elle ayar kontrollerinin ve ince ayar araçlarının bulunduğunu bilmekten memnun olabilir. V30’da yeni olan ise, LG’nin Cine Effects olarak adlandırdığı sinema efektleri. 16 adet renk derecelendirmeli ön ayar profili arasından, kayıt tuşuna basmadan önce seçimde bulunabilirsiniz. LG, bu ön ayarlar sayesinde bir çekime basit şekilde bir filtre yerleştirmekten çok daha kaliteli sonuçların alınacağına dikkat çekiyor. V20 gibi, V30’un mikrofonları da kayıpsız ses kaydı yapabiliyor ve yüksek ortamlarda bozulmalara yol açmıyor.

LG V30 Yazılım

LG V30’un yazılımında ise fazla değişiklik bulunmuyor. LG’nin son birkaç yıldır yazılımlarında gördüğümüz temel özellikler bu telefonda da korunuyor.

V30’da Android 7.1.2 yüklü olarak geliyor. Geçen yıl LG V20, Android Nougat yüklü olarak çıkan ilk telefon olmuştu. Bu sene de Android 8.0 Oreo ile yüklü olarak gelse güzel olurdu. LG, bazı durumlarda işi Google’ın uygulamalarına bırakıyor. Örneğin Android Messages varsayılan SMS uygulaması olarak kullanılıyor. Bununla birlikte Saat, Takvim, Galeri, Notlar/Görevler LG’nin elinden çıkmaya devam ediyor. HD Ses Kaydedicisi uygulaması da bu cihazda mevcut.

LG V30’da, telefon kilidini açarken kullanılabilecek bazı yazılım numaraları bulunuyor. Parmak izi okuyucusu, KnockCode ve geleneksel PIN kodları mevcut. Bunlara ek olarak yüz ile kilit açma ve ses ile kilit açma yolları da geliyor. “OK Google” diye seslenerek ses ile kilit açabilir veya özelleştirilmiş uyandırma ve kilit açma deyiminizi kullanabilirsiniz.

İLGİLİ HABERLER