Manşetler

LG G4 Ön İnceleme

lg-g4-on-inceleme-22 lg-g4-on-inceleme-17 lg-g4-on-inceleme-26 lg-g4-on-inceleme-29 lg-g4-on-inceleme-33 lg-g4-on-inceleme-36 lg-g4-on-inceleme-38 lg-g4-on-inceleme-40LG’nin 2015 model amiral gemisi Android telefonu LG G4 dün New York ve Londra’da aynı anda düzenlenen etkinliklerle tanıtılmıştı. LG’nin dünyanın farklı şehirlerinde düzenlediği lansman etkinliklerinden biri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İstanbul’daydı. Bu etkinlik sayesinde biz de LG G4’ü tanıtıldığı günün ertesinde görme fırsatına eriştik.

LG G4 tasarım itibarıyla selefi G3’ün çizgisini devam ettiriyor. 5.5 inç Quad HD ekranın etrafı yine dar bir ekran çerçevesiyle çevrili. Bu sayede telefonu kapladığı yüzey alanı azalıyor, telefonu tek elle tutmak ve kontrol etmek kolaylaşıyor. LG G4 9.8 mm.’lik kalınlığıyla diğer amiral gemisi rakiplerinden hatırı sayılır oranda daha kalın, ancak bunun çok büyük bir dezavantaj olduğunu söylemek zor. Aksine, bu kalınlık LG G4’e 3000 mAh gibi daha yüksek kapasiteli ve değiştirilebilir pil ve neredeyse sınırsız kapasite desteği sunabilen microSD kart yuvasının varlığına vesile oluyor.

LG G4’e profilden baktığınızda hafif bir kavis fark edeceksiniz. LG G Flex serisinden ilham aldığını belli eden bu tasarım sayesinde LG G4, telefon görüşmeleri yaparken yüzünüze daha iyi şekilde oturacaktır. Sağ ve sol kenarlarda yine herhangi bir tuş veya giriş, çıkış görmüyoruz. Altta microUSB portu ve mikrofon, üstte ikinci mikrofon ve kızıl ötesi port var.

LG G4’ün temel malzemesi de geçen yıl olduğu gibi plastik. Ancak bu plastiğe metal görünümü verilmiş ve cilalanmış. Sonuç olarak LG G4 yeteri kadar çekici görünmeyi başarıyor. Telefonun arka kapak seçenekleri birden fazla; isterseniz seramik görünümlü plastik kapakları tercih edebilirsiniz, isterseniz de orijinal deri kaplamalı kapaklardan birini tercih edebilirsiniz. Doğrusu ikinci tercih daha cazip görünüyor, üstelik LG G4’ü rekabette farklı kılacak da orijinal deri kaplı arka kapak olacaktır. Tabii ki, bu derinin belirli bir süre boyunca kullanıldığında nasıl bir görünüm sergileyeceğini merak ediyoruz. Hafif aşınmalar ve ufak çizikler görebiliriz, ancak genel olarak çok rahatsız edici bir durum oluşmayacaktır.

Geçen yılın telefonu LG G3 gibi LG G4 de 5.5 inç, Quad HD ekran barındırıyor. Bu IPS ekran LG’nin Quantum Display olarak adlandırdığı teknolojinin de yardımıyla daha yüksek kontrast, daha canlı ve parlak görüntüler sunuyor. Siyah renk derinliği bakımından bu ekran mükemmel değil, ancak iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz. 1440 x 2560 piksel çözünürlük değeriyle bu ekran gayet keskin ve detaylı yazılar ve görüntüler sunuyor. LG G4 sahipleri ekran bakımından herhangi bir sıkıntı yaşamayacaktır.

Performans bakımından kısa sürede test yapma imkanımız yok. Snapdragon 808 işlemcinin performansını test etmek için detaylı incelemeyi beklememiz gerekiyor. Sadece 32 GB’lık dahili alanın bulunması belki olumsuz bir nokta gibi görünebilir, ancak LG’nin microSD kart yuvasına yer verdiğini ve bu yuvanın da 2 TB’ye kadar kapasite desteğine sahip olduğunu belirtelim. Bu da 128 GB üstü kapasiteye sahip kartları da, eğer bütçeniz yetiyorsa, takabileceğiniz anlamına geliyor. Qualcomm’un X10 LTE modeminin bulunması da önemli bir ayrıntı. 2016 ile birlikte Türkiye’de 4G’nin faaliyete geçmesini bekliyoruz ve operatörler stratejilerini LTE Advanced teknolojisini de destekleyecek şekilde kuruyor. LG G4 ile birlikte LTE Advanced’in sunduğu yüksek hızdan da yararlanma fırsatı bulacaksınız.

Tabii ki, LG G4’ün öne çıkan en önemli unsuru kameraları. LG, G4’ün arka kamerasının çözünürlüğünü 16 megapiksele çıkarmış. G3 ve G4’ün kameralarının dış görünüşlerini karşılaştırdığımızda bile kameraların farkını anlamamız mümkün oluyor. f/1.8 diyafram açıklığı, optik görüntü sabitleme sistemi, kızıl ötesi renk sensörü gibi teknolojilerin farkını görmek için detaylı incelemeyi beklemek gerekiyor. Ancak lansmanda gördüğümüz kadarıyla kamera uygulaması hızlı çalışıyor, özellikle ekran kapalıyken arkadaki ses kısma tuşuna art arda iki kez basıldığında çekim yapılabilmesi küçük, ama kullanışlı bir özellik. Kamera uygulaması açıkken de aynı tuşa basarak çekim yapabilirsiniz. Ayrıca Kamera uygulamasının Manuel ayarları da bir hayli kullanışlı, RAW formatında çekim yapması da profesyonellerin hoşuna gidecektir.

Öndeki 8 megapiksel kameranın da Gesture Shot özelliğine eklenen art arda dört kare çekme yeteneği birçok kullanıcının hoşuna gidecektir. Bu yetenekten yararlanmak için kamera karşısında bir yerine iki kez art arda, hızlı şekilde yumruk sıkma hareketi yapmak gerekiyor. Bunu yaparken ne çok hızlı ne de çok yavaş olmalısınız.

Android 5.1 Lollipop ile gelmesi LG G4 açısından önemli bir avantaj. Onun dışında LG G3’teki arayüze göre fazla değişen bir şey yok gibi görünüyor. LG UX 4.0’da yer alan Smart Notice özelliği ana ekranın sol tarafında bulunuyor, burada LG Health, Uzaktan Kumanda, Müzik gibi en çok kullanılacağı düşünülen uygulamalara ait çeşitli kontroller ve bildirimler yer alıyor. Bunun dışında pastel renkleri ve akıcılığıyla LG UX 4.0, LG G4’ü kullanmayı epey kolaylaştıracaktır.

LG G4 ile ilgili ilk izlenimlerimiz bu şekilde. G4’ün mayıs sonu gibi piyasaya çıkacağı söyleniyor, fiyatı da henüz açıklanmadı, ancak muhtemelen Samsung Galaxy S6’dan biraz daha ucuz olacak şekilde, 2250-2450 TL arasında bir fiyat görebiliriz. LG G4 özellikle kameralarıyla bir hayli güçlü gibi görünüyor. Orijinal deri kaplı arka kapağı da LG G4’ün rekabetteki farklılığı olarak değerlendirebiliriz. Herkesin metale yatırım yaptığı bir ortamda LG bu şekilde fark yaratmayı tercih etmiş.

İLGİLİ HABERLER