Teknoloji

Lenovo’nun katlanabilir dizüstü bilgisayarı yurt dışında ön siparişte

Lenovo ThinkPad X1 Fold

Lenovo, şimdiye kadar görmediğimiz bir ThinkPad modelini, ThinkPad X1 Fold‘u birkaç ay önce duyurmuştu. Samsung’un Galaxy Fold modeli gibi katlanabilir ekrana sahip olan 13 inç OLED ekranlı dizüstü bilgisayar yurt dışında 2 bin 500 dolarlık başlangıç fiyatıyla ön siparişe sunuldu.

Buradaki temel düşünce, katlanmış durumdaki dizüstü bilgisayarın tamamen açıldığında büyük bir tablet gibi kullanılabilmesi (veya ekranı iki bitişik ekrana bölebilmeniz) oluyor. İsteğe bağlı çıkarılabilir klavye ve ayaklı sehpa ile tam 13 inçlik bir dizüstü bilgisayar gibi kullanmak için X1 Fold’u yatay olarak da tutabilirsiniz. Bilgisayarı 90 derece katlayabilir, dikey olarak döndürebilir ve minyatür bir dizüstü bilgisayar gibi kullanabilirsiniz (bu durumda alt yarıda bir dokunmatik ekran klavyesi açılır). İsteğe bağlı bir kalemle, yatay tutuşta çalışabilir ve onu bir kitap gibi kullanabilirsiniz. Ya da cihazı katlayabilir ve çantanızda fazla yer kaplamadan kolayca taşıyabilirsiniz.

Diğer özellikler açısından, ThinkPad X1 Fold Intel’in Lakefield tabanlı işlemcileri, iki USB-C bağlantı noktası ve bir SIM kart yuvası, 8 GB RAM, 1 TB’a kadar depolama alanı ve 50 Wh pil ile birlikte geliyor. Yaklaşık 1 kg. ağırlığındaki gövdeye 5G desteği de isteğe bağlı olarak eklenebiliyor.

Lenovo ThinkPad X1 Nano
Lenovo ThinkPad X1 Nano

Ayrıca Lenovo, yaklaşık 990 gram ile şimdiye kadar yapılmış en hafif ThinkPad olan ThinkPad X1 Nano’yu da duyurdu. Bu ThinkPad, diğer özelliklerinin yanı sıra dizüstü bilgisayarların uzun pil ömrü, hızlı şarj ve hızlı bir önyükleme süresi sağladığını onaylayan Intel’in yeni Evo platformunu temel alıyor. Bunun yanında Evo sistemlerinin Intel’in 11. Nesil Tiger Lake işlemcilerini, Wi-Fi 6 ve Thunderbolt 4’ü içermesi şart koşuluyor.

X1 Nano’nun 13 inç 2K 16:10 ekranı var ve ekran dokunmatik ve dokunmatik olmayan seçeneklerle sunuluyor. Lenovo, bunun 14 inç 16:9 ekranla yaklaşık olarak aynı yükseklikte olduğunu söylüyor. Ve bir dizi yapay zekâ tabanlı güvenlik özelliğiyle birlikte geliyor. Örneğin, bilgisayar yürüdüğünüzü algılayabilir, kendisini uyandırabilir veya yürürken kilitleyebilir.

ThinkPad X1 Nano teknik açıdan bakıldığında, i7’ye kadar 11. Nesil Intel işlemciler, 16 GB’a kadar RAM, 1 TB’a kadar depolama, 48Wh pil, dört adet 360 derece mikrofon ve Intel’in Xe entegre grafikleriyle birlikte geliyor. 5G’yi de destekliyor ve Windows 10 Pro’ya ek olarak Linux da çalıştırabiliyor.

Nano da 2020’nin dördüncü çeyreğinde, 1399 dolardan başlayan yurt dışı fiyatlarıyla satılacak.

Lenovo ThinkPad 14s Yoga
Lenovo ThinkPad 14s Yoga

Lenovo, ThinkBook serisine yaptığı birkaç eklemeyi de duyurdu. Amiral gemileri arasında 729 dolar yurt dışı fiyatlı ThinkBook 13s Gen 2 (aynı zamanda Evo desteği de var), 879 dolar ThinkBook 14s Yoga (yerleşik kaleme sahip ilk dönüştürülebilir ThinkBook) ve 549  dolar ThinkBook 15 Gen 2 (yerleşik Bluetooth kulaklıklarıyla birlikte gelir). 13s ve 15 modellerinde ayrıca AMD seçenekleri de bulunuyor. İkisi de ekim ayında yurt dışında satışa sunulacak; Yoga da kasım ayında geliyor.

İLGİLİ HABERLER