Teknoloji

Lenovo şeffaf microLED ekranlı dizüstü bilgisayarı Project Crystal’ı gözler önüne çıkardı

lenovo project crystal

Bir filmden fırlamış gibi görünen cihazlarla sık sık karşılaşılmıyor. Ancak dünyanın şeffaf ekranlı ilk dizüstü bilgisayarı olduğu söylenen Lenovo Project Crystal, bilim kurgunun gerçek hayatla buluşmasının en somut örneklerinden biri olarak tanımlanabilir. Project Crystal, MWC 2024’te gözler önüne çıktı. Bu bilgisayarın görseli kısa süre önce sızdırılmıştı.

Şu anda Project Crystal’i perakende bir ürüne dönüştürme planı yok. Bunun yerine Lenovo’nun en yeni konsept cihazı, şeffaf microLED panellerin ve yapay zeka entegrasyonunun potansiyelini keşfetmek için ThinkPad bölümü tarafından görevlendirildi. En belirgin kullanım örneği, doktor muayenehanesi veya otel masası gibi bir yerde bilgi paylaşmak olarak gösteriliyor. Kullanıcılar ekranı döndürmek yerine yazılımı kullanarak ekrandaki bilgileri arka tarafta kalan kişinin görmesini sağlayabilecek.

Lenovo, sistemin arka tarafında yerleşik kamerayla birleştirildiğinde olası artırılmış gerçeklik uygulamalarının olabileceğini söylüyor. Google Lens’e benzer şekilde bir nesneyi tanımlamak için kamerayı kullanmak örnek kullanımlar arasında yer alıyor. Şeffaf ekranıyla, sorun giderme veya onarım gibi şeyler için nesnenin üzerine bir diyagram veya şema yerleştirerek bu fikri bir adım daha ileriye taşımanın mümkün olabileceği belirtiliyor.

Lenovo Project Crystal ile gelecek hakkında düşünmeye teşvik ediyor

Lenovo’nun Project Crystal’ı gerçeğe dönüştürme zahmetine girmesinin önemli bir niyet ifadesi olduğunu belirtmek gerekiyor. Hâlihazırda standart microLED ekranlar bile, genellikle Samsung’un The Wall veya Apple’ın Vision Pro’su gibi son teknoloji cihazlara ayrılan paneller nedeniyle son derece pahalı. Şeffaf microLED panellerin şimdiye kadar sadece konsept ürünlerde karşımıza çıktığını belirtmekte fayda var.

Lenovo Project Crystal, gelişen ekran teknolojisiyle nelerin mümkün olduğu ve bunun geleceğin dizüstü bilgisayarlarına nasıl sığabileceği hakkında düşünmek için insanları teşvik ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER