Teknoloji

Lenovo PC pazarında liderliğini sürdürüyor, Apple da yükselişte

Pazar araştırma firmaları IDC ve Gartner’dan gelen son rakamlar, PC (masaüstü ve dizüstü bilgisayar) satışlarında Lenovo’nun dünya çapında liderliği koruduğunu gösteriyor. Ancak arkadan gelen Apple, Çinli üreticiden sonra yıldan yıla en çok büyüme gösteren şirket oldu.

PC endüstrisi şimdiye kadar iyi bir 2019 yılı geçiriyor gibi görünüyor. IDC, 2019’un ikinci çeyreğinde 64.9 milyon birim ürünün piyasaya sunulduğunu belirtiyor. Bu da yıldan yıla yüzde 4.7’lik artış anlamına geliyor.

IDC, bunun daha önceki tahminlere göre dikkate değer derecede daha yüksek olduğunu belirtiyor. Bunda Intel’in işlemcilerinin daha fazla miktarda bulunmasının rolü de bulunuyor.

IDC’den Jitesh Ubrani, “Intel’in işlemcilerinin tedariği çeyrek boyunca belirgin bir şekilde gelişti ve çoğu PC üreticisinin eski siparişleri yerine getirmesine olanak sağladı ve kanallara sağlıklı bir yeni PC tedariği sağladı.” dedi.

ABD ve Çin arasındaki ticari savaş da pazarda yükselmeye yol açmış gibi görünüyor. Ubrani’nin söylediğine göre, ücretler ve vergilerin artacağına dair endişeler bazı PC üreticilerinin çok fazla sayıda masaüstü ve dizüstü bilgisayarı pazara sevk etmesine neden oldu. Bu da ikinci çeyrekte PC pazarının yapay olarak büyümesine yol açtı.

Aynı zamanda Windows 7’nin yaşamını tamamlamak üzere olması da satışları artırıyor. Çünkü şirketler veya bireysel kullanıcılar 14 Ocak 2020 tarihinden önce ellerindeki Windows 7 makinelerini yükseltiyor. Microsoft, emektar işletim sistemi için sunduğu desteği belirttiğimiz tarihte bitiriyor.

Lenovo PC pazarının lideri

IDC’ye göre, PC pazar payında Lenovo, yüzde 25.1 ile liderliği elinde bulunduruyor. Şirket yıldan yıla yüzde 18.2’lik büyüme kaydetti.

HP ise yüzde 23.7 ile ikinci sırada geliyor. Dell ve Acer da sırasıyla yüzde 17.9 ve yüzde 6.6’lik paylarla üçüncü ve dördüncü sıraları alıyor. Apple, yüzde 6.3 ile ilk beş içinde yer alıyor. IDC’nin tahminlerine göre, Cupertino şirketi yüzde 9.6’lık bir büyüme gösterdi. Böylelikle Lenovo’nun dışında kalan şirketler içinde en çok büyüme gösteren üretici oldu.

Burada kullanılan “tahmin” kelimesi isabetli, çünkü Apple artık Mac birim satışlarını açıklamıyor. Bu da pazar analistleri için ne kadar Apple bilgisayarı satıldığını saptamayı zorlaştırıyor.

Gartner’dan PC endüstrisine yönelik farklı yorumlar

IDC, genel olarak PC endüstrisi ve özelde Apple için ümit verici bir tablo çizerken, Gartner’ın araştırma raporu ise farklı bir hikâye aktarıyor.

Gartner’a göre, PC sevkiyatları bu yılın ikinci çeyreğinde büyüme gösterdi. Ancak 2018’in ikinci çeyreğine göre yalnızca yüzde 1.5 oranında büyüme kaydedildi. Aynı şekilde Gartner da Intel’in işlemcilerinin daha kolay ve rahat biçimde bulunabildiğine dikkat çekiyor.

Gartner’da kıdemli analist müdürü olarak görev yapan Mikako Kitagawa, “Son 18 aydır piyasada devam eden etkisi olan Intel CPU kıtlığının gevşediğine dair işaretler var.” dedi. “Kıtlık, küçük ve orta ölçekli satıcıları büyük ölçüde etkiledi, büyük satıcılar ise avantaj sağladı ve büyümeye devam ederek pazar payını CPU tedariğinde zorlanan daha küçük satıcılardan uzaklaştırdı.”

İki rapor arasındaki farklardan biri de, Gartner’ın IDC’nin tahminlerine göre Apple’ın daha kötü bir yıl geçirdiğini öne sürmesi oldu. Buna göre şirket, yüzde 0.2’lik negatif büyüme kaydetti. Gartner, Apple’ın Mac sevkiyatlarının 2014’ten beri en düşük seviyede odluğunu öne sürüyor.

Apple için raporlarda ortaya koyan farklılık, şirket bilgi sunmadığı takdirde satış tahminlerini yapmanın ne kadar zor olabileceğini gösteriyor. Sadece Apple, bu yıl nasıl bir grafik çizdiğini gerçek anlamda biliyor.

Ne var ki, Gartner’ın raporu bazı açılardan IDC’nin bulgularıyla örtüşüyor. Lenovo, yüzde 25’lik pazar payıyla en tepede yer alıyor. HP, yüzde 22.2 ile ikinci sırada yer alırken, Dell de yüzde 16.9 ile üçüncü sırada bulunuyor. Oranlar değişse de, sıralama aşağı yukarı IDC’nin raporuyla uyuşuyor.

Ancak Gartner, Apple’ı yüzde 5.9 pazar payıyla dördüncü, Acer’ı da yüzde 5.4 ile beşinci sıraya koyuyor.

Bu farklı sonuçlarla, Apple’ın bilgisayar biriminin nasıl bir performans gösterdiğini kestirmek zor. Ancak görünen o ki, şirketin pazar payı yüzde 6 civarlarında seyrediyor.

Kesin olan bir şey var ki, Lenovo PC pazar payında liderliğini sürdürüyor. PC pazarı da bu yıl büyüyor. Ancak ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşı ufukta belirirken, bu durum ne kadar sürer, bilinmez.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER