İncelemelerManşetler

Lenovo Legion Y530 İncelemesi

lenovo legion y530 inceleme

Oyun bilgisayarları giderek daha fazla ilgi görüyor, önem kazanıyor. Şirketler de bu segment altındaki ürünleri farklı markalar altında sunarak müşterilerin dikkatini daha fazla çekme yoluna gidiyorlar. Öte yandan eskinin güçlü, ancak hacim bakımından da gücüne eşdeğer nitelikteki makineleri yerine; daha tarz sahibi, nispeten ince ve hafif oyun bilgisayarları da görüyoruz. Tabii ki, bu durum özellikler bakımından bazı ödünleri beraberinde getiriyor. Yine de, hayata daha fazla girme şansı bulan bu tarz ürünler alıcıların da daha fazla ilgisini çekiyor.

Lenovo da oyunculara hitap eden ürünlerini Legion markası altında toplamaya başlamıştı. Bu marka altındaki ürünlerden bir tanesi de Legion Y530 oluyor. Genellikle sıradan kullanıcıları hedefleyen, ancak bu alıcı kitlesine gerçekten bir oyun bilgisayarına sahip olduklarının hissini yaşatmayı amaçlayan bu makine ile ilgili detaylar Lenovo Legion Y530 inceleme yazısında yer alıyor.

Lenovo Legion Y530 inceleme: Tasarım

lenovo legion y530 incelemeLenovo Legion Y530, 8000 TL bandındaki oyun dizüstü bilgisayarlarının içinde tasarımı ve taşınabilirliğiyle aradan sıyrılmayı başarıyor. Dikkat çeken ilk unsur menteşe tasarımı oluyor. Menteşe, dizüstü bilgisayarın arkasından yaklaşık 2.5 santimetre kadar öne yerleştirilmiş. Menteşeleri öne doğru yerleştirilen, böylelikle arkada portlara veya daha kalın bileşenlere yer açıldığını daha önce görmüştük. Ancak Legion Y530’un menteşesinin arkası dizüstü bilgisayarın tabanıyla aynı kalınlığa sahip. Bu tasarım sayesinde ekran, 180 dereceye kadar açılabiliyor.

Kapağın bir kenarında parlak Legion logosu dikkat çekiyor. Geri kalan kısım ise O harfini merkez alan ve dışa doğru giderek büyüyen dairesel desenle sarılmış. Lenovo, menteşe dışında gövdenin tamamında plastiğe yer vermiş. Yine de, bu malzeme seçiminin cihazın genel havasını indirgemesine de engel olmayı başarmış.

lenovo legion y530 incelemeKenarlara baktığımızda birbirine benzer tasarımın tercih edildiğini görüyoruz. Her iki kısa kenarda, arka tarafa doğru havalandırma ızgaraları yerleştirilmiş. Orta noktaya gelmeden önce kenar plakalar bitiyor ve ön tarafa doğru sadece ince bir çizgi uzanıyor. Yine de, birkaç giriş çıkış için yer var. Sol kenarda USB 3.0 portu ve 3.5 mm. kulaklık jakını görüyoruz. Sağ kenarda da bir USB 3.0 portu ve iki adet LED gösterge lambası bulunuyor. Giriş ve çıkışların önemli bir bölümü arka tarafta bulunuyor. Böylelikle kablo karmaşası dikkat çekmiyor, aynı zamanda kabloları bağlamak biraz daha kolaylaşıyor.

lenovo legion y530 incelemeArka tarafa baktığımızda bilgisayara özel bir güç girişini, Ethernet portunu, HDMI 2.0 çıkışını, bir başka USB 3.0 portunu ve son olarak 5Gbps hız destekli USB-C portunu görüyoruz. USB-C portu aynı zamanda DisplayPort video çıkışı işlevini de görüyor. Port kalabalığının her iki yanında havalandırma ızgaraları bulunuyor. Öte yandan bilgisayarın altına baktığınızda, büyükçe bir metal ızgaranın altına yerleştirilmiş iki adet büyük fan dikkatinizi çekecektir.

lenovo legion y530 incelemeLenovo, Legion Y530’un “sınırsız” ekrana sahip olduğunu söylüyor. Ekranın üç kenarını saran çerçeve epey ince. Ne var ki, alt kısımda kalınlığı 3 cm. civarında bir çerçeve bulunuyor. Burada Legion logosu ve hemen altında da web kamerası bulunuyor. Bu kamera yerleşiminin en büyük dezavantajı kamera karşısına oturduğunuzda karşı tarafın sizin yüzünüzden daha çok boynunuzu ve omuzlarınızı görmesi, size aşağıdan bakıyormuş gibi bir hisse kapılması. Eğer Legion Y530 ile canlı yayın yapmayı düşünüyorsanız, bu durum biraz sorun olabilir.

lenovo legion y530 incelemeLenovo’nun tuş tasarımı bakımından kendine has bir çizgi tutturduğunu görüyoruz. Bununla birlikte oyun oynarken rahatlık sağlamak amacıyla yön tuşları ve sayısal tuş takımını mümkün olduğu kadar büyük tutulmuş. Masaüstü bilgisayarlarda gördüğümüz kalitede ve rahatlıkta bir klavye kullanıcıları bekliyor. Ancak bu durum bazı ödünlere de neden olmuş. Pause/Break tuşu kaldırılmış, PrintScreen alt tarafta yer alıyor.

lenovo legion y530 incelemeKlavyenin en üst satırında Fn tuşuyla birlikte kullanılan birçok kısayol tuşunun bulunduğunu görüyoruz. Ancak Lenovo, farklı renklendirme yapmayarak bunları ön plana çıkarmamış. Öte yandan boşluk tuşunun olduğu sırada görüntü kaydı yapmayı sağlayan bir tuş da görüyoruz. İki farklı seviyede beyaz arka aydınlatma kullanılmış. Tuşların alt kısımlarının şeffaf olması nedeniyle klavye ışığı daha fazla fark ediliyor. Klavyede yazı yazmak oldukça rahat. Tuşlar biraz sert olmasına rağmen yazı yazarken şaşırtıcı biçimde sessiz çalışıyor.

lenovo legion y530 incelemeİzleme dörtgeninin alt kısmında iki adet tuş var. Bunlar plastikten yapılmış ve sıradanlık hissi veriyor. Ayrıca çok öne doğru tasarlandığı için basmak zor. İzleme dörtgeni faresiz iş yapmaya imkan sağlıyor, ancak iyi bir oyun keyfi için harici aksesuar bağlamak en iyisi. Zaten bu bilgisayara sahip olanların yapacağı ilk işlerden bir tanesi de o olacaktır.

Legion Y530, sahip olduğu 2.3 kg. ağırlıkla bir oyun bilgisayarına göre rahat taşınıyor. Sırt çantalarına rahatlıkla sığıyor ve dışarıda taşırken de çok fazla sorun çıkarmıyor. Gövde kalınlığı da 24 mm. Genel olarak Legion Y530’un masada durmaktan daha çok her yere rahatlıkla götürülebilecek bir oyun bilgisayarı olduğunu söyleyebiliriz.

Lenovo Legion Y530 inceleme: Özellikler

Legion Y530’un 15.6 inç, 1920 x 1080 piksel çözünürlüklü IPS ekranı yeterli keskinliği ve netliği sunuyor. Ekran parlaklığı da düşük değil, normal kullanımda orta seviye parlaklık yeterli oluyor. Tabii ki, bunu oyunda daha yüksek seviyeye çıkarmak isteyebilirsiniz. Renkler biraz solgun görünüyor, buna rağmen fotoğraf ve videoların görüntülenmesinde ya da oyunlarda çok büyük bir soruna neden olmuyor.

Lenovo Legion Y530’un farklı işlemci seçenekleri mevcut. Elimizdeki en üst seviye modelde 8. nesil Coffee Lake mimarisini kullanan Intel Core i7-8750H işlemci yer alıyor. 6 çekirdek ve 12 yürütme birimli bu işlemci 45W TDP değerine sahip. 2.21 GHz temel frekans değerine sahi olan bu işlemcinin hızı 4.1 GHz’e kadar çıkarılabiliyor.

Nvidia yakın zamanda yeni üst sınıf masaüstü GPU’larını çıkardı. Ancak bunlar henüz çok üst düzey kullanıcılara hitap ediyor, dizüstü bilgisayarlara özel versiyonları da yok. Bu nedenle GeForce GTX 1050 Ti ile idare etmek zorundasınız. 16 GB RAM, 256 GB SSD ve 2 TB kapasiteli sabit disk de elimizde bulunan Legion Y530 türünün diğer özellikleri arasında yer alıyor. 2 TB kapasiteli diski daha çok multimedya dosyaların kullanıp SSD’yi oyunlara ayırabilirsiniz.

Diğer donanım özellikleri arasında 52.5 vat-saat kapasiteli pil, 802.11ac Wi-Fi ve Bluetooth 5.0 bulunuyor. Bu bilgisayarı oyun için satın alanlar SD kart yuvasının eksikliğini hissetmeyecektir, ancak dışarıda kullanmak için güçlü bir Windows bilgisayarı isteyenler bunun eksikliğini duyabilir. Bilgisayarla birlikte epey hantal, ama 135W gibi yüksek güce sahip bir şarj aleti de geliyor.

Lenovo Legion Y530’da Windows 10 Home yüklü olarak geliyor. Bilgisayar McAfee LiveSafe üyeliği ve çeşitli Lenovo araçlarıyla geliyor. Örneğin Lenovo Vantage sayesinde Window görev çubuğunda pil seviyesini görebilir, buradan dizüstü bilgisayarın mikrofonunu, web kamerasını ve izleme dörtgenini kolaylıkla kapatabilirsiniz. Aynı zamanda arka aydınlatma seviyelerini ayarlama, USB cihazlarının dizüstü bilgisayar çalışmadığı zamanlarda güç çekmesine izin verme, fanı çalıştırma veya mavi ekran filtresini ayarlama gibi özellikleri de bu araç sunuyor.

Lenovo Legion Y530 inceleme: Performans ve Pil

lenovo legion y530 incelemeLegion Y530 günlük kullanım için fazlasıyla yeterli, hiç takılma olmadan işlerinizi rahatlıkla yerine getirebilirsiniz. Eğer bu dizüstü bilgisayarı iş için düşünüyorsanız, işlerin çok büyük bir kısmını rahatlıkla yerine getireceğinden emin olabilirsiniz. 15.6 inç ekranı ve sayısal tuş takımını da Word, Excel gibi uygulamalarda çalışırken rahat etmenizi sağlayacaktır. Video prodüksiyon veya fotoğraf düzenleme gibi işler için de bu bilgisayar epey uygun görünüyor.

lenovo legion y530 incelemeMat ekranı her ortamda kullanmak çok büyük rahatlık sunuyor. Ekranın altındaki kısmın yeteri kadar geniş alana sahip olması, ekranın kullanım esnasında biraz daha yüksekte durmasını sağlıyor. Bu da ergonomik kullanıma katkıda bulunuyor. Taban bölümünde, öne doğru bakacak biçimde yerleştirilmiş stereo hoparlörler çok yüksek ses şiddetine ve kaliteye sahip olmasa da, sesin doğrudan size ulaşmasını sağlıyor. Böylelikle olumsuzluklarını telafi etmeyi beceriyor. Oyun sırasında çıkan ses yeterli görünüyor.

Gerçekleştirdiğimiz benchmark testlerinde Legion Y530 yoğun işlerin altından başarıyla kalktığını gösteriyor. İşlemci ve bellek performansını ölçen GeekBench 4’te elde ettiği 4854 tek çekirdek ve 17818 çok çekirdek puanıyla etkilemeyi başarıyor. PCMark 10’da 4894 puan alırken, 3DMark TimeSpy puanı da 2571 oluyor. SSD ise disk benchmark testinde 3330 MB/s okuma ve 1479 MB/s yazma hızına ulaşıyor. CineBench R15’te ise 98.63 fps OpenGL, 1211 çok çekirdek CPU ve 170 tek çekirdek CPU puanlarını elde ediyor.

lenovo legion y530 incelemeLenovo Legion Y530’un yeniden tasarlanmış soğutma çözümü, sınıfındaki en karmaşık sistemlerden bir tanesi. İki adet fan ve üç adet ısı borusuna sahip olan bu sistemde, CPU ve GPU için bir adet ortak kalın ısı borusu yer alırken, her bir birim için daha ince olan bağımsız borular da bulunuyor. Daha uzun olan ısı borusu fanları sarıyor. Aynı zamanda hem kenarlarda hem de arkada ızgaralarla ısı atımı sağlanıyor. Legion Y530 günlük işlerde sessiz biçimde çalışıyor, fanlar çoğunlukla kapalı kalıyor. Oyunlarda çalıştığını hissediyorsunuz, ancak bu ses de o kadar yüksek seviyede değil. En fazla sesi benchmark testlerinde, stres testi yaparken gözlemledik.

Günlük işlerde, fanların yoğun biçimde çalışmamasına bağlı olarak normal kabul edilebilecek bir sıcaklık durumu söz konusu. Oyunlarda ise tabanın sıcaklığının biraz daha yükseklere çıktığını görüyoruz. Yine de, klavye ve iç bölümler daha serin kalmayı başarıyor. Oyun oynarken Legion Y530’u bir masada, havalandırma ızgaraları açıkta kalacak şekilde tutmanız yararınıza olacaktır.

Legion Y530’un 52.5 vat-saat kapasiteli pili, sınıf için ortalamalarda bir değer olarak nitelendirilebilir. Ekran parlaklığının orta seviyede olduğu bir durumda, 3-4 saat arası bir pilde kullanım süresi elde edebilirsiniz. Performans modu yerine pil koruma modunu seçerek süreyi 5 saat seviyelerine çıkarmanız mümkün. Bu şekilde uçak yolculuklarında bir ya da iki tam uzunlukta filmi seyretmeniz mümkün olacaktır.

Lenovo Legion Y530 inceleme: Sonuç

lenovo legion y530 incelemeLenovo Legion Y530’un fiyatları 7 bin TL civarından başlıyor ve yukarı doğru çıkıyor. Bizim test ettiğimiz modelin fiyatı ise 10 bin 500 TL seviyesine çıkıyor. Daha ucuz fiyatlı modellerde daha düşük güçlü ve sınıfta bir işlemci, daha az RAM ve depolama alanı seçenekleri mevcut durumda. Eğer Legion Y530’u günlük işler ve oyunlara olan giriş seviyesindeki ilginiz için tercih etmeyi düşünüyorsanız, bu dizüstü bilgisayarın yüksek taşınabilirliği sizin için ön plandaysa, o hâlde daha düşük fiyatlı konfigürasyonu tercih edebilirsiniz.

Bizim test ettiğimiz Intel Core i7 işlemcili model, oyun deneyimi bakımından beklentileri daha yüksekte olanlara veya iş anlamında profesyonelleri hedefliyor. Eğer tercihi Mac olmayan, Nvidia’nın yeni GPU’larını taşıyan modellerinin çıkması için aylar beklemek istemeyen, bununla birlikte her yerde video yapımı veya fotoğraf düzenleme gibi işlerle uğraşmak isteyen biriyseniz; 2.3 kg ve nispeten ince gövdesiyle her yerde rahatlıkla kullanacağınız Legion Y530’un 10 bin TL seviyesindeki fiyata sahip versiyonunu tercih edebilirsiniz. Tabii ki, her yere taşıyacağınız oyun deneyiminden bahsetmiyoruz bile. Bir de SD kart yuvasının eksikliğini bir şekilde telafi etmeniz gerekecektir.

Sonuç olarak Legion Y530 donanım bileşenleri ve soğutma sistemi bakımından fiyatının hakkını veriyor. Bir oyun bilgisayarına göre rahat taşınabilir olması ve estetik görünümü, plastikten yapılmış olmasının biraz olsun yaratmış olduğu havayı gidermeyi başarıyor. Web kamerasının yerleşimi pratik görünmüyor ancak bu durum, ekran için daha rahat bir görüş imkanını belki istemeden de olsa sağlamış oluyor.

İLGİLİ HABERLER