Teknoloji

La Liga’ya mobil uygulama cezası

la liga

İspanya’nın veri koruma kurulu, ülkenin en üst kademe futbol ligi olan La Liga’nın yönetimine Avrupa Birliği’nin veri koruma ve şeffaflık yasalarını ihlâl ettiği gerekçesiyle 250 bin avro ceza kesti. Söz konusu ceza, futbolseverlerin maçları ve istatistiklerini takip etmesi amacıyla hazırlanan La Liga mobil uygulamasının telefonların mikrofon ve GPS’ini kullanarak yasadışı olarak maç yayını yapan barların tespitinde kullanılması nedeniyle verildi.

Kısacası La Liga’nın uygulaması, yasadışı yayın yapanları tespit edebilmek için yasalara aykırı bir yola saptı.

Shazam benzeri bir teknoloji kullanan uygulama, maç seslerinin tespiti için telefonun mikrofonuyla ses kaydı gerçekleştiriyor. Ardından telefonun konum bilgileri kullanılıyor ve böylelikle lisansı olmadan maç yayını yapan mekanlar tespit ediliyor. El Diaro gazetesinin haberinde, 10 milyonu aşkın kez indirilen uygulamanın kullanıcılarını gizli narkotik polislerine çevirdiği belirtildi.

La Liga yönetimi, uygulamanın kullanıcılardan mikrofon ve konum erişimi için izin istediği ve toplanan verilerin de sadece yasadışı yayınların tespitinde kullanıldığını belirtti. Uygulamanın hizmet koşullarında da kullanıcıların uygulamaya izin vererek lig yönetimine yasadışı yayınların tespitinde yardımcı olmayı kabul ettiği bilgisi veriliyor.

Ancak bu açıklamaları yeterli bulmayan İspanya’nın veri koruma kurumu, La Liga yönetiminden uygulamayı 30 Haziran’a kadar mağazalardan kaldırmasını istedi. Kesilen cezaya itiraz etmeye hazırlanan lig yönetimi ise yetkili makamların uygulamanın işleyişini anlamadığını savundu.

İLGİLİ HABERLER