Teknoloji

Kuzey Kore’nin internet erişiminde yaşanan sıkıntı çözüldü

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

kuzey-kore-sophie-schmidt-210113

Kuzey Kore son günlerde dünya gündeminin en popüler ülkeleri arasında yer alıyor. The Interview isimli film nedeniyle Sony Pictures’a sanal saldırı düzenlediği iddia edilen ülke, filmin vizyona girişinin iptal edilmesiyle biraz daha konuşulur hâle gelmişti. Kuzey Koreli yetkililerden gelen filmle ilgili açıklamalar da şüphelerin Asya ülkesine yönelmesine neden olmuş, FBI’ın saldırıyla Kuzey Kore bağlantısı olduğu yönündeki açıklamaları bu şüpheleri iyice artırmıştı. Dünya gündemini bir hayli sarsan Kuzey Kore, başka bir sanal saldırıdan nasibini almışa benziyor.

North Korea Tech sitesinde yer alan habere göre, ülkenin internet bağlantısında geçtiğimiz gün içinde ciddi sıkıntılar yaşandı. Oldukça basit bir internet altyapısı olan Kuzey Kore’deki erişimde ciddi kesintiler meydana geldiği belirtilirken, bir süre sonra Kuzey Kore çıkışlı IP adreslerinin internete hiçbir şekilde bağlanamadığı ifade edildi. Dyn Research’ten analiz direktörü Doug Madory, daha önce Kuzey Kore’nin internet bağlantısında bu tarz büyük dengesizlik ve kesintilere rastlamadıklarını dile getirirken, daha önce yaşananların kısa süreli kesintiler olduğunu ifade etti.

Kuzey Kore’nin internet erişiminde yaşanan sıkıntılar akıllara ABD’nin Sony Pictures saldırısı nedeniyle misilleme yaptığı ihtimalini getirdi. İlk etapta yapılan pek çok değerlendirmede kesintinin bir ABD saldırısı olduğu ihtimali üzerinde durulsa da, daha sonra gerçekleştirilen analizlerde kesintinin farklı bir nedenden kaynaklanmasının daha muhtemel olduğu belirtildi. Arbor Networks’e ait trafik izleme aracı Atlas’ın verilerine göre, Kuzey Kore’ye düzenlenen sanal saldırının emareleri geçtiğimiz perşembe gününden itibaren görülmeye başladı. Söz konusu tarihte FBI, Sony Pictures saldırısı ve Kuzey Kore arasında bağlantı kurmamıştı. ABD Başkanı Barack Obama’nın Kuzey Kore’yi hedef alan konuşmasının ardından DDoS saldırıları iki katına çıksa da, analistler bu durumun da ABD bağlantısını göstermek için yeterli olmadığı kanaatinde. Atlas ekibinden Dan Holden, eğer saldırı ABD tarafından düzenlenmiş olsaydı internet erişimini kesmenin birkaç gün değil saniyeler alacağını ifade etti. Holden devlet destekli bir saldırıda geri dönüş süresinin de 10 saatten çok daha uzun olacağını sözlerine ekledi.

The Verge sitesine konuşan içerik iletim ağı CloudFlare’in CEO’su Matthew Prince ise kesinti için üç alternatif senaryonun üzerinde duruyor. Yaşananların bir saldırıdan ziyade bir donanım arızası olabileceğini belirten Prince, gönüllü bir kapatma eyleminin de gerçekleştirilmiş olabileceğini ifade etti. Prince’in son senaryosu ise Kuzey Kore’nin internet çıkışını sağlayan China Unicorn kanalında bir sıkıntı yaşanmış olması. CloudFlare CEO’sunun analizinde saldırı ihtimali tamamen devredışı bırakılsa da, Anonymous bağlantılı bazı korsan grupları da saldırının sorumluluğunu üstlenmiş durumda. Kuzey Kore’de internet erişimi daha çok askeri düzeyde sınırlı kaldığı için halkı etkilemeyen erişim sıkıntısı halihazırda çözüme kavuştu.

İLGİLİ HABERLER