Teknoloji

Koku ve iyi uyku öğrenme ve başarının anahtarı

öğrenme koku

Doğru kokunun insanın aklında gizlenmiş biçimde kalan güçlü ve karmaşık anıları ve hisleri tetiklediği bilinen bir gerçek. Bazı insanları kokunun gücünü kullanarak yaratıcılığı artırıyor ve hayatının anılarını yeniden deneyimliyor. Ancak yeni bir çalışma, benzer bir yöntemin öğrenmeyi artırmak ve kişinin sınav sonuçlarını iyileştirmek için de kullanılabileceğini gösteriyor.

Şimdilerde bazı insanlar belki de sadece bu amaç için özel olarak tasarlanmış benzersiz bir koku seçiyor ve sadece belirli bir etkinlik sırasında veya belirli bir ortamda kendilerini bu kokuya maruz bırakıyor. Örnekler arasında düğünlerinde belirli bir nadir kokuyu kullanmak ve o günün duyguları ile ilişkilendirmek, sonrasında aynı kokuyu her kokladıklarında gelecekte bu duyguları yeniden deneyimlemeyi ümit eden insanlar da bulunuyor.

Freiburg Üniversitesi’nden yapılan yeni bir araştırmaya göre, bu eşsiz beyin kullanım yöntemi, belirli bilgileri saklamanın ve hatırlamanın etkili bir yolu olabilir. Projenin bir parçası olarak, dört düzineden fazla altıncı sınıf öğrencisine okul çalışmalarını inceledikleri masaya gül kokulu koku çubukları yerleştirmeleri ve geceleri uyudukları yatağın yanındaki masaya başka bir gül kokulu koku çubuğu yerleştirmeleri talimatı verildi.

Öğrencilere bu çalışmanın bir parçası olarak kelime dağarcığı öğrenme görevi verildi. Aynı kokunun varlığında çalışma ve uyku süreçleri gerçekleştikten sonra, öğrenciler okul  sırasında bir kelime testi yaptılar; testi yaparken aynı koku çubukları masalarına yerleştirildi.

Araştırmaya göre sonuçlar, aynı koku ile çalışan ve uyuyan öğrencilerde “öğrenme başarısında önemli bir artış” olduğunu gösterdi. Araştırmacılara göre, koku sadece çalışma ve uyku sırasında koku kullanıldıysa, bu yöntem öğrenimlerini yüzde 30 oranında artırıyor. Araştırmacılar, etkinin tüm gece boyunca mevcut olan koku ile bile çalıştığı için, bunun evde herkesin yeniden tekrarlayabileceği bir yöntem olduğunu dile getiriyor.

Araştırma ile ilgili detayları Scientific Reports üzerinden okuyabilirsiniz.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER