İncelemelerManşetler

Keenetic Ultra İncelemesi

keenetic ultra inceleme

Eğer evinizde veya iş yerinizde birçok kablosuz cihaz varsa, bir süre sonra mevcut cihazınızın ihtiyaçlarınızı karşılamadığını hissedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda yüksek kapasiteye ve yeteneklere sahip bir cihaz ihtiyacınız artacaktır. Keenetic’in üst sınıf ürünü olan Keenetic Ultra, bu gibi durumlar için ihtiyaçlara cevap verebilecek bir seçim olarak karşımıza çıkıyor. Keenetic Ultra inceleme yazısında bu üst sınıf ağ cihazıyla ilgili izlenimlerimizi ve deneyimlerimizi aktarıyoruz.

Keenetic Ultra, adında geçen “ultra” kelimesinin hakkını veriyor. Keenetic’in ürün yelpazesinde en üst seviyede bulunan bu ürün, hem kablolu hem de kablosuz bağlantı tarafında birçok yeteneği bünyesinde barındırıyor.

Keenetic Ultra’yı Satın Alın: HEPSİBURADA

Keenetic Ultra video inceleme

Daha önce incelediğimiz diğer Keenetic ürünleriyle benzer bir kutuda gelen Ultra için de gerekli olan tüm bilgiler, kutunun arkasında detaylı biçimde aktarılıyor. Burada yazanları okuduğunuz takdirde ürünün teknik özelliklerinden sunduğu imkan ve avantajlara kadar birçok bilgiyi elde edebilirsiniz.

Keenetic Ultra’nın kutusundan cihazın dışında bir adet güç adaptörü, 1 adet Ethernet kablosu, hızlı başlangıç kılavuzu ve garanti belgesi yer alıyor. Ürünün görünüş itibarıyla da daha önce incelemesini gerçekleştirdiğimiz Keenetic ürünlerine benzediğini söyleyebiliriz. Ancak onlara göre çok daha büyük boyutlara sahip.

Arka tarafa baktığımızda güç girişi, sıfırlama düğmesi ve beş adet Ethernet portu görüyoruz. Bunlardan dört tanesi başka cihazlara Ethernet bağlantısı sağlıyor. Kalanı ise internet bağlantı girişi olarak hizmet ediyor. Bu grubun hemen yanında da fiber optik bağlantı için SFP portunu görüyoruz. Sağ kenarda iki adet USB portu var. Bunlardan bir tanesi USB 3.0, diğeri 2.0 destekli. Ayrıca bu iki portun yanına yerleştirilmiş birer fonksiyon düğmesi mevcut. Ön tarafta ise güç, geniş ağ bağlantısı ve kablosuz bağlantı durumlarını gösteren gösterge lambaları mevcut. Bunların yanında da WDS tuşunun bulunduğunu görüyoruz. Bu tuşa üç saniye kadar basılı tutup beklettiğinizde de Wi-Fi bağlantısını kapatıp açabilirsiniz.

Keenetic Ultra’nın teknik özelliklerine baktığımızda, cihazın 100/1000M SFP port ile doğrudan fiber optik kablo bağlantısına izin verdiğini görüyoruz. Bu port ile paylaşımlı Ethernet portu sayesinde, evine Ethernet kablosuyla internet bağlantısı iletilen kullanıcılar da üründen yararlanabiliyor. Dört adet çift bant dipol anten, esnek hareketli yapısı sayesinde kablosuz sinyal dağıtımını istenilen yönde ayarlamaya olanak sağlıyor. Öte yandan bu anten yapısı Keenetic Ultra’yı masaya koymaya veya duvara asmaya izin veriyor.

Ultra 5 GHz ve 2.4 GHz çift bant Wi-Fi desteğine sahip. 802.11a/b/g/n/ac gibi kullanımda olan protokoller destekleniyor. Güvenlik tarafında ise WPA3 gibi, yeni yeni yayılan ve daha güvenli olan kablosuz ağ güvenlik protokolünün desteklendiğini görüyoruz. 800 MHz çift çekirdekli işlemci, 256 MB DDR3 SDRAM ve 128 MB flaş bellek de mevcut.

Keenetic Ultra’nın kurulumunu da iOS ve Android telefonlar için sunulan Keenetic uygulaması üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Ürünün altındaki QR kodunu telefonun kamerasına okutarak işe başlayabilirsiniz. Daha sonra kurulum sihirbazı size ilerleyen aşamalarda yardımcı olacaktır. Akıllı telefonu yanında olmayanlar için web üzerinden kurulum imkanı da bulunuyor.

Keenetic Ultra esnek bir ürün ve farklı şekillerde kullanmanız mümkün. En ideali fiber internet bağlantısı için router olarak kullanılması olacaktır. Ancak fiber internet erişimi sağlayan operatörlerin büyük bir kısmı, sundukları router cihazlarının başka bir cihazla değiştirilmesini istemiyor, bunu engelleyecek birtakım kısıtlamalar getiriyor. İnternet üzerinde bu kısıtlamaların nasıl aşılacağını anlatan çeşitli kaynaklar var. Ancak bunları uygulamak biraz zaman alıyor ve zahmetli. Eğer bu yola girmek için kendinize güveniyorsanız, başarıya ulaştığınızda da ödülünüz büyük olacaktır. Bu noktada hatırlatalım, Keenetic Ultra da MAC adresini, operatörünüzün size verdiği cihazın MAC adresiyle değiştirmenize olanak sağlıyor.

Eğer Keenetic Ultra’yı bir router olarak kurmayı başaramıyorsanız, sorun değil. Bu ürün çok esnek ve farklı çalışma modları var. Router modunun dışında İstemci, Genişletici ve Erişim Noktası modu var. Örneğin, operatörünüzün verdiği cihazın kablosuz ağ performansından memnun değilseniz, o hâlde cihazın kablosuz ağını kapatarak Keenetic Ultra’yı ona bağlı bir erişim noktası gibi kullanabilir, kablosuz ağınızı bu cihazdan sunabilirsiniz. Bu yöntemi denediğimizde kablosuz ağ performansının dikkate değer oranda iyileştiğini fark ettik. Keenetic Ultra evin bir ucundayken, evin diğer ucundaki kablosuz bağlantı hızı da idare edecek seviyeye çıkmıştı.

Büyük bir eve veya iş yerine sahip olanlar için örgü tipi ağlar kurmak yaygın hâle geliyor. Eğer Keenetic Ultra ile birlikte bir de Keenetic Air satın alırsanız, bulunduğunuz mekanı tek bir Wi-Fi ağıyla kapsayabilirsiniz. Ne yazık ki, Keenetic Air’ı Mesh modunda çalıştırmak için Keenetic Ultra’nın Router modunda çalışması gerekiyor. Router modunda fiber internet bağlantımızı Keenetic Ultra üzerinden sunmak mümkün olmasa bile, bu ürünün esnekliği sayesinde çareler tükenmiyor. Kablosuz Servis Sağlayıcı seçeneği sayesinde operatörümüzün verdiği modemin kablosuz ağına bağlanarak bunu ayrı bir Wi-Fi ağında sunmak ve bunun üzerinden de Keenetic Air ile örgü tipi ağ oluşturmak mümkün. Bu şekilde kurulum yaptığımızda performansın epey yukarılara çıktığını gördük. 130 metrekarelik evde, en uç nokta sayılabilecek bir yerde, sahip olduğumuz 35 megabitlik internet bağlantısının sınırlarına ulaşmayı başardık. Daha önce kullandığımız Extender cihaz ile ulaştığımız hız çok daha düşük seviyelerde kalıyordu.

Keenetic Ultra’ya USB portu üzerinden 3G veya 4G modem de bağlayabilir, bu bağlantıları da daha geniş bir alana ve daha fazla sayıda kullanıcıya paylaştırabilirsiniz. Misafir ağı oluşturarak misafirlerle şifre paylaşmaktan kurtulabilirsiniz. Sağ kenarda yer alan fonksiyon tuşlarını da dilediğiniz işler için ayarlayabilirsiniz. Reklam engelleyici, güvenlik duvarı, ağa bağlı belirli bir cihazın internet erişimini kısıtlama, torrent istemcisi veya medya sunucu ortam kitaplığı kurma gibi imkanlar da mevcut. Kullanışlı ve anlaşılır web arayüzü sayesinde tüm ayarları ve takibi kolay ve anlaşılır biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulama üzerinden ağ durumunu kontrol edebilir ve bazı basit ayarları yapabilirsiniz. Keenetic, cihaz için sık aralıklarla güncellemeler çıkarıyor. Güncellemeleri yüklemek de çok basit şekilde gerçekleşiyor.

Keenetic Ultra, yeteri kadar bilgi, deneyim, zaman ve sabıra sahip olup fiber internet bağlantısı için ayrı bir router cihazı kullanmak isteyenler için gayet isabetli ve kullanışlı bir çözüm. Bunun yanı sıra mevcut router cihazını tutup kablosuz ağ kapasitesini daha da genişletmek isteyenler için de farklı çözümler sunan, esnek bir seçenek olarak nitelendirilebilir. Keenetic Ultra, hem performansı hem de esnekliğiyle beğenimizi kazanmayı başarıyor.

Keenetic Ultra’yı Satın Alın: HEPSİBURADA

İLGİLİ HABERLER