İncelemelerManşetler

Keenetic Lite İncelemesi

keenetic lite inceleme
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Zengin Keenetic ürün yelpazesi içinde yer alan ürünlerden bir tanesi olan Keenetic Lite, evinde veya iş yerinde bulunan kablosuz ağın kapsamını genişletmek isteyenlere hitap ediyor. Eğer uç noktalara kablosuz ağı verimli şekilde götürmekte zorlanıyorsanız, güçlü antenleri ve sunduğu 5 adet Ethernet portu ile Keenetic Lite esnek bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Keenetic Lite, 575 MHz MT7628N işlemci, 64 MB DDR2 RAM, 8 MB flaş bellek gibi başlıca özelliklerle geliyor. Cihaz 2.4 GHz Wi-Fi ağını destekliyor ve saniyede 300 megabite kadar indirme hızını destekliyor. Diğer Keenetic cihazları gibi WPA3 ile daha yüksek seviyede kablosuz ağ güvenliği sağlıyor. 5 dBi güçlü iki adet anten sayesinde sinyalin yönünü ayarlamak mümkün oluyor. Ayrıca bu şekilde Keenetic Lite’ı ister yatay ister dikey biçimde kullanmanız, duvara asmanız da mümkün hâle geliyor. Kompakt boyutları da Keenetic Lite’ın artılarından. Şimdiye kadar deneyimlediğimiz diğer Keenetic ürünlerine benzeyen bir tasarıma sahip olan Lite, beyaz rengiyle de bulunduğu ortamda fazla dikkat çekmeden işini yapacaktır.

Keenetic Lite da diğer Keenetic ürünlerininkine benzer bir kutuyla geliyor. Arka yüzünde ürünle ilgili tüm özellikler, nitelikler, kutu içeriği açıklayıcı biçimde veriliyor. Kutunun içeriğine baktığımızda ise Keenetic Lite cihazının dışında güç adaptörü ve bir adet Ethernet kablosunu görüyoruz.

Keenetic Lite’ın arkasında 5 adet, 100 Mbps destekli Ethernet portu bulunuyor. Bu portların varlığı sayesinde Keenetic Lite’ı oturma odasındaki multimedya merkezinize veya çalışma odanızda masanıza yerleştirebilir, destekleyen cihazlarınıza kabloyla bağlantı imkanı da verebilirsiniz. Böylelikle Keenetic Lite’ın işlevi ikiye katlanacaktır. Öte yandan arka yüzde çalışma modu değiştirme anahtarını görüyoruz. Keenetic Lite’ı da router, kablolu cihazlar için istemci, Wi-Fi genişletici ve Wi-Fi erişim noktası gibi farklı modlarda kullanabilirsiniz. Anahtar sayesinde yazılımla uğraşmadan, çalışma modunu kolaylıkla değiştirebilirsiniz.

Keenetic Lite ile kablosuz ağınızı genişletme işlemini farklı şekillerde gerçekleştirebilirsiniz. Eğer bulunduğunuz ortamda bir Keenetic ürünü varsa, onunla bir Wi-Fi sistemi oluşturabilir, böylelikle örgü tipinde bir kablosuz ağ kurabilirsiniz. Biz bunu elimizde bulunan Keenetic Giga ile gerçekleştirdik. Öncelikle Keenetic Lite’ın arkasında bulunan anahtarı C konumuna getirdik ve cihzı Wi-Fi genişletici modunda ayarladık. Daha sonra Keenetic Lite’ı kutusundan çıkan Ethernet kablosuyla Keenetic Giga’ya bağladık. Bağlantı için Keenetic Lite’ın arkasında bulunan ve mavi renkte olmayan herhangi bir portu kullanabilirsiniz.

Fiziksel bağlantıları tamamladıktan sonra Keenetic Giga’nın web arayüzüne girdik ve burada bulunan Wi-Fi Sistemi bölümüne girdik. Keenetic Lite, burada aday cihazlar bölümünde görünecektir. Burada bulunan ekleme seçeneğini tercih ettikten kısa bir süre sonra işlem tamamlandı ve Giga ile Lite’ın kablosuz bağlantısı gerçekleşti. Bundan sonra Keenetic Lite’ın Ethernet kablosunu çıkararak istediğiniz yere koyabilir ve böylelikle cihazın genişletici olarak çalışmasını sağlayabilirsiniz.

Örgü tipi ağ kurulduğu için tek bir kablosuz ağ şebekesi olacak ve bu ağa bağlı olan bir cihaz iki Keenetic cihazı arasında geçiş yapacaktır. Aradaki geçişleri de yönetici olan router cihazının Sistem Geçiş Günlüğü bölümünden görmek mümkün oluyor. Keenetic Lite’ın web arayüzüne de bu Wi-Fi sistemi sayfasından geçiş yapabilirsiniz. Ancak bu modda Keenetic Lite üzerinden gerçekleştirebilecekleriniz çok kısıtlı olacaktır.

Wi-Fi sistemini Keenetic Lite’ın arkasındaki çalışma modu anahtarını D konumuna getirip de kurabilirsiniz. Bu durumda Lite bir erişim noktası gibi çalışacaktır. Ancak kurulumu tamamladıktan sonra Lite’ın ana Keenetic cihazıyla Ethernet bağlantısını kesmemeniz gerekiyor. Bu şekilde kullanım daha çok kablo çekmenin rahat olduğu durumlarda verimli olacaktır.

Eğer evinizde Keenetic dışında bir markaya sahip modem veya router cihazı varsa, Keenetic Lite’ı yine bir genişletici olarak kullanabilirsiniz. İşleme başlamadan önce yine Keenetic Lite’ın çalışma modunu Wi-Fi genişletici olarak ayarlamalısınız. Daha sonra sıra Keenetic Lite’ı ortamda bulunan Wi-Fi ağına eklemeye geliyor. Eğer modem cihazınız WPS’i destekliyorsa, işlem daha kolay. Öncelikle modeminizde WPS tuşuna basın, daha sonra da Keenetic Lite’ın önünde bulunan ve kablosuz ağ simgesiyle gösterilen fonksiyon tuşuna basın. Bağlantı işlemi birkaç dakika içinde tamamlanacak ve Keenetic Lite kullanıma hazır hâle gelecektir.

WPS desteğinin olmaması durumunda ise Keenetic Lite’ın web paneline bağlanıp kurulumu yapmak gerekiyor. Bunun için de Keenetic Lite’ı Ethernet portu üzerinden ayar yapacağınız bilgisayara bağlamalı ve daha sonra da ağ ayarları içinden birkaç küçük değişiklik yaparak web arayüzüne ulaşmalısınız. Buradan Lite’ı modeminizin Wi-Fi şebekesine bağlayabilirsiniz.

Keenetic Lite bu şekilde kullanıldığında ana modem cihazından ayrı bir kablosuz ağ yayını yapmış olacaktır. Keenetic Lite web arayüzünden veya Keenetic mobil uygulaması üzerinden ayarlara erişerek kablosuz ağın adını ve şifresini ana modem cihazınızın sunduğu ağınkilerle aynı şekilde ayarlarsanız, bu durumda mevcut cihazlarınızın Keenetic Lite’a bağlanmasını daha kolay ve zahmetsiz hâle getirebilirsiniz.

Keenetic Lite, büyük bir evde veya iş yerinde kablosuz ağın verimini ve performansını daha da yukarı çıkarmaya yardımcı olacaktır. Kompakt boyutları ve esnek antenleri de kurulumunu ve uygun yere konumlandırılmasını kolaylaştırıyor. Elinizde bir Keenetic modem veya router cihazı varsa, sağladığı verim daha da artıyor.

İLGİLİ HABERLER