Manşetler

Kanye West tartışmalı “ifade özgürlüğü” platformu Parler’ı satın alıyor

kanye west instagram

Ünlü rap yıldızı Kanye West’in Instagram ve Twitter hesaplarına erişimi, antisemit (Yahudi karşıtı) yorumları nedeniyle bir süre önce askıya alınmıştı. Bu süreçte beklenmedik bir gelişme yaşandı ve West, kendisini “ifade özgürlüğü platformu” olarak tanımlayan sosyal medya uygulaması Parler’ı satın aldığını açıkladı. Parler’dan verilen bilgiye göre, satın alma süreci 2022 sona ermeden tamamlanacak. Fiyat konusunda ise bilgi verilmiş değil.

Parler’ın geliştiricisi Parlament Technologies’in CEO’su George Farmer “Bu satın alma, Parler’a tüm seslerin duyulabileceği iptal edilemez bir ekosistem oluşturma imkanı verecek” şeklinde konuştu.

Kanye West ise sürpriz hamlesini şu sözlerle değerlendirdi: “Muhafazakar fikirlerin tartışmalı fikirler olarak görüldüğü günümüzde kendimizi özgürce ifade hakkına sahip olduğumuzdan emin olmalıyız.”

West’in Twitter’da paylaştığı antisemit bir mesaj, mikro blog servisi tarafından bir süre sonra kaldırılmıştı. O dönemde yapılan açıklamada, “Söz konusu hesap Twitter politikalarının ihlâli nedeniyle kilitlenmiştir” ifadesi kullanılmıştı. Aynı mesajın ekran görüntüsünü Instagram’da paylaşan West’in Instagram hesabına da kısıtlama getirilmişti.

Twitter’ın müstakbel sahibi Elon Musk, mesajı hakkındaki endişelerini West ile paylaştığını ve ünlü rapçinin bundan bir hayli etkilendiğini düşündüğünü dile getirmişti. Kanye West, Parler’ı satın alarak Elon Musk’a ne kadar kulak verdiğini göstermişe benziyor.

Kanye West tarafından satın alınan Parler, 2018’de kurulmuştu. Platformun popülaritesi Donald Trump’ın Twitter ve diğer sosyal ağlar tarafından yasaklanmasının ardından artmıştı. O dönemde ABD’li pek çok Cumhuriyetçi siyasetçi platforma katılmıştı. 2021’deki kongre baskınının ardından Google Play’den kaldırılan platform, bir süre önce mağazaya dönebilmişti. Donald Trump ise fikirlerini ifade etmek için Truth Social adıyla bir sosyal ağ kurmuştu.

İLGİLİ HABERLER