Teknoloji

Kanada resmi cihazlarda TikTok kullanımını yasaklıyor

abd bytedance tiktok

Kanada TikTok’un resmi cihazlara yüklenmesini ve bu cihazlarda kullanımını yasaklayanlar arasına katıldı. Daha önce ABD’de hem federal hükümet hem de çok sayıda eyalet bu kararı almıştı. Kısa süre önce de Avrupa Komisyonu çalışanlarının kurumsal amaçla kullandıkları cihazlara TikTok yüklemesini yasaklamıştı.

Global Affairs Canada çalışanlarına gönderilen bir not, The National Post gazetesi tarafından ortaya çıkarıldı. Söz konusu notta TikTok’un devlet tarafından verilen cihazlardan kaldırılacağı ve engelleneceği belirtiliyor. Habere göre, Kanada TikTok yasağıyla ilgili resmi açıklamayı 1 Mart’ta yapılacak ve karar da bu tarih itibarıyla yürürlüğe girecek.

Gönderilen notta “Mobil uygulamanın Hizmet ve Dijital Politikası ile ilgili davranışına ilişkin bir inceleme, TikTok’un veri toplama yöntemlerinin kullanıcıları siber saldırılara karşı savunmasız bırakabileceğini ortaya çıkardı” ifadesi yer aldığı belirtildi. Bu açıklama, Kanadalı yetkililerin de ABD’li ve Avrupalı yetkililer gibi “Çin hükümetinin kullanıcı verilerine erişimi”nden endişe duyduğunu gösteriyor.

TikTok’un çatı şirketi ByteDance, Çin hükümetine veri erişimi imkanı sağladığına yönelik iddiaları daha önce yalanlamıştı. Şirketten verilen bilgiye göre, Kanadalı kullanıcıların verileri ABD ve Singapur’daki veri merkezlerinde saklanıyor.

Kanada TikTok endişesini üstü kapalı şekilde paylaşmıştı

Kanada İletişim Güvenliği Kuruluşu, bu ayın başlarında “düşman devletlerin, Kanadalı müşterilerin çıkarlarına ve Kanada’nın çıkarlarına aykırı olarak, ulusal çıkarlarını ilerletmek için yerli satıcılarını ürünlerinden ödün vermeleri için etkileyebileceği” konusunda uyarıda bulunmuştu. Ancak hazırlanan raporda Kanada TikTok veya Çin’den açıkça bahsetmemişti. Kanada’da hükümetten 2019 ve 2021 seçimlerine Çin müdahalesi konusunda inceleme başlatması da talep ediliyor.

Konuyla ilgili olarak TikTok tarafından Engadget sitesine gönderilen açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Kanada Bilişim Kurulu Başkanı’nın, bu kararı vermeden önce TikTok hakkında herhangi bir özel güvenlik endişesi belirtmeden veya herhangi bir endişeyi görüşmek üzere bizimle iletişime geçmeden devlet tarafından verilen mobil cihazlarda TikTok’u engellemek için harekete geçmesi bizi hayal kırıklığına uğrattı. Kanadalıların mahremiyetini ve güvenliğini nasıl koruduğumuzu tartışmak için hükümet yetkililerimizle her zaman görüşmeye hazırız, ancak TikTok’u bu şekilde ayırmak, bu ortak hedefe ulaşmak için hiçbir şey yapmaz. Yetkililerin tek yaptığı, milyonlarca Kanadalı tarafından sevilen bir platformda halka ulaşmasını engellemek.”

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER