Teknoloji

Avrupa Komisyonu çalışanlarının TikTok kullanımına yasak getirdi

avrupa komisyonu tiktok

Avrupa Birliği’nin icracı kolu olan Avrupa Komisyonu TikTok kullanımına yasak getirdi. Artık komisyona ait cihazlardan TikTok’a erişim mümkün olmayacak. Komisyon çalışanlarının iş için kullandığı kişisel cihazlardan da TikTok’un kaldırılmasını istedi.

Avrupa Komisyonu tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor: “Bu önlem Komisyon’u siber güvenlik tehditlerine ve kurumsal çevresine zarar verebilecek güvenlik açıklarına karşı korumayı amaçlamaktadır. Diğer sosyal medya platformlarının güvenlik gelişmeleri de sürekli olarak takip edilecektir.”

Avrupa Komisyonu’nun yaklaşık 32 bin kadrolu ve sözleşmeli çalışanı bulunuyor. BBC’nin haberine göre, çalışanlardan 15 Mart’a kadar TikTok uygulamasını cihazlarından silmeleri istendi. Bu isteği yerine getirmeyenlerin e-posta hizmeti ve Skype’ın da aralarında bulunduğu kurumsal uygulamalara erişiminin engelleneceği belirtildi.

TikTok tarafından konuyla ilgili olarak Engadget sitesine gönderilen açıklama ise şu şekilde: “Bu yasaklama kararının doğru olmadığına ve temeli itibarıyla yanlış kanılar doğrultusunda alındığına inanıyoruz. Komisyon’un bize doğrudan ulaşmamasını ve bir açıklama yapmamasını şaşkınlıkla karşıladık. Avrupa Birliği sınırlarında yaşayan ve her ay TikTok’a giren 125 milyon kullanıcımızın verilerini nasıl koruduğumuzu anlatmak için bir görüşme talep ettik. Veri güvenliğini artırmak adına çalışmalarımızı da sürdürüyoruz. Avrupa’da Avrupalı kullanıcıların verilerini saklamak için üç veri merkezi kuruyoruz. Buna ek olarak, çalışanlarımızın veri erişimini sınırlamak ve Avrupa dışına veri akışını azaltmak için de adımlar atıyoruz.”

Avrupa Komisyonu TikTok hakkında daha önce soruşturmalar başlatmıştı

TikTok’un çatı şirketi ByteDance’in merkezi Çin’de bulunuyor. Pek çok ülkede yetkililer Çin hükümetinin TikTok kullanıcılarının verilerine erişme ihtimalinden duydukları endişeyi dile getirmişti.

Avrupa Komisyonu TikTok kullanımına yasak getiren ilk resmi kuruluş değil. Amerika Birleşik Devletleri’nde de resmi kurumlara ait cihazların büyük kısmında TikTok kullanımı yasaklanmış durumda. Burada TikTok’a eyalet ve üniversite bazında yasaklar da uygulanıyor. TikTok’u ABD genelinde yasaklamak için bazı girişimler de mevcut. Avrupa Komisyonu geçtiğimiz kasım ayında TikTok’un veri uygulamaları hakkında çok sayıda soruşturma yürütüldüğünü doğrulamıştı.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER