Teknoloji

Julian Assange’ı korumak Ekvador’a milyonlarca dolara mal oluyor

wikileaks julian assange cia

julian assangeWikileaks’in kurucusu Julian Assange, uzun süredir Ekvador’un Londra’daki büyükelçiliğinde siyasi sığınmacı olarak yaşıyor. Bu koruma Ekvador hükümeti için maddi açıdan oldukça külfetli gibi görünüyor. The Guardian’da yer alan habere göre, Ekvador “Misafir Operasyonu” adı altında Assange için her ay 66 bin dolar civarında para harcıyor.

Ekvador’un istihbarat örgütü Sanain’e ait belgeler, 2012’nin haziran ayı ve 2013’ün ağustos ayları arasında Assange’ın zorunlu misafirliği için 972 bin 889 dolar para harcandığını gösteriyor. The Guardian’ın ele geçirdiği belgelere göre, Sanain Assange’ı korumak adına uluslararası bir güvenlik şirketiyle anlaştı.

Assange’ın Londra’daki Ekvador büyükelçiliğindeki yaşamını takibe alan The Guardian, anlaşılan güvenlik şirketinin yakındaki bir apartman dairesine 7 gün 24 saat boyunca orada kalacak iki kişilik bir ekip yerleştirdiğini ve bu daireye 2 bin 800 pound kira ödendiğini ortaya çıkardı. Assange’ın hukuk ekibi, elçilik çalışanları ve diğer ziyaretçileriyle olan temaslarını da izleyen gazete, elçiliğe giren herkesin giriş sırasında pasaportunu teslim ettiğine dikkat çekti.

Julian Assange ve Ekvador arasındaki bu ilişki zaman içinde biraz bozulmuşa benziyor. The Guardian’ın haberine göre, güvenlik şirketi 2014’te Ekvador hükümetini Assange’ın elçiliğin iletişim sistemine girerek çalışanlar hakkında bilgi toplamaya çalıştığı konusunda uyardı. Bu gibi eylemler, yüksek maliyet ve kısa süre önce Assange’ın internet erişiminin kesilmesi, Assange ve Ekvador arasındaki ilişkinin geleceği konusunda akıllarda bazı soru işaretleri oluşturuyor.

İLGİLİ HABERLER