Teknoloji

ABD’den Julian Assange’a 17 yeni suçlama

julian assange

WikiLeaks‘in kurucusu Julian Assange, ABD Adalet Bakanlığı tarafından Casusluk Kanunu’nu ihlâl ettiği iddiasıyla suçlanıyor. Casusluk Kanunu’nun ihlâli, Assange’a yöneltilen 17 yeni suçlamadan sadece biri. WikiLeaks’in kurucusunun geçtiğimiz ay Londra’da tutuklanmasının ardından ABD tarafından sanal yolla bilgi çalmak için komplo kurmakla suçlanmıştı.

Assange, köstebeği olarak tanımlanan ve daha önce Amerikan ordusunda istihbarat görevlisi olarak çalışan Chelsea Manning’den aldığı gizli bilgileri yayınlamakla suçlanıyor. Manning’in de hâlihazırda jüriyle işbirliği yapmayı reddettiği için tutuklu olduğunu belirtmek gerekiyor. Assange’a sızdırılan bilgilerin arasında Irak ve Afganistan’da Amerikan ordusuna ve dünya genelinde ABD Dışişleri Bakanlığı’na yardım eden kişilere ait düzenlenmemiş bilgilerin de olduğu belirtiliyor. Assange’ın eyleminin ABD’nin ulusal güvenliğine ciddi bir zarar verdiği ve ABD’ye yardım edenlerin de yaşamlarını tehlikeye attığı iddia ediliyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Assange’ı Manning ile komplo kurarak gizli belgeleri ele geçirmek ve bu bilgileri ABD’ye zarar verecek şekilde kullanmakla suçluyor. Dava dilekçesinde Julian Assange, WikiLeaks bileşenleri ve Chelsea Manning’in gizli bilgilerin üstündeki yasal kısıtlamaları delmek ve bu bilgileri yaymak gibi bir ortak amaca sahip olduğu belirtiliyor.

2009’un sonlarında WikiLeaks’te yayınlanan gizli belgelerin sayısı ise oldukça fazla. ABD’nin Afganistan savaşıyla ilgili 90 bin belge, Irak savaşıyla ilgili 400 bin belge, Guantanamo Körfezi hapishanesindeki tutuklularla ilgili 800 rapor ve 250 bin ABD Dışişleri Bakanlığı belgesi WikiLeaks tarafından toplanmış ve dünyanın dört bir yanında çeşitli yayın organlarında yayınlanmıştı. Bu bilgilerin büyük kısmı, en yüksek gizlilik seviyesine sahipti.

Julian Assange hâlihazırda İngiltere’de tutuklu durumda. ABD’ye iade edilmesi gündemde olan Assange, bunun gerçekleşmesi durumunda kendisine yöneltilen 17 suçlamanın her biri için 10 yıl hapis yatabilir. Bu da Assange’ın ömrünün kalanının hapiste geçirebileceği anlamına geliyor. Ancak WikiLeaks kurucusu, ABD’ye iadesi durumunda hayati tehlikesinin olduğunu iddia ediyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER