Teknoloji

Julian Assange 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı

julian assange

WikiLeaks kurucularından Julian Assange, kefalet koşullarını ihlâl ettiği gerekçesiyle İngiltere’de 50 hafta hapis cezasına çarptırıldı. Assange’ın davasına bakan hakim Deborah Taylor, kararı açıkladığı sırada izleyicilerden gelen tepkilere “Kimse hukuktan üstün değildir” cümlesiyle karşılık verdi.

Assange, geçtiğimiz ay uzun süredir siyasi sığınmacı olarak yaşadığı Ekvador’un Londra’daki elçiliğinden çıkarılmış ve polis tarafından gözaltına alınmıştı. Elçilikten çıkartılırken saçı ve sakalı oldukça dağınık görünen Assange, mahkeme heyetinin karşısına saçları kısaltılmış ve sakalı düzeltilmiş biçimde çıktı. Assange’ın avukatları, WikiLeaks kurucusunun İsveç’e veya ABD’ye iade edilme korkusu nedeniyle kefalet koşullarını ihlâl ettiğini belirtti. Avukatlar, Assange’ın ABD tarafından Guantanamo Kampı’na gönderilmekten ve burada işkence görmekten ya da idam edilmekten de endişe duyduğunu ifade etti.

Hakime savunmasını yazılı olarak sunan Assange, Ekvador’un Londra’daki elçilik binasında saklanmasının ürkütücü koşulların yarattığı sıkıntıdan kaynaklandığını belirtti. WikiLeaks kurucusu, o dönemde doğru olduğuna inandığı ve yapabileceği tek şeyi yaptığını ifade etti.

Hakim Deborah Taylor, Assange’ın kefalet koşullarını ihlâlinin A1 kategorisinden daha ciddi olduğuna dikkat çekti. Söz konusu kategori, “Adaletten kaçmak veya adaleti geciktirmek amacıyla kasten teslim olmama” şeklinde tanımlanıyor. Taylor, Assange’ın Ekvador elçiliğindeki ikametinin 16 milyon pounda mal olduğunu belirtmeyi ihmal etmedi.

Julian Assange için hukuk süreci sona ermiş değil. WikiLeaks kurucusunun federal komplo ile suçlandığı ABD’ye iade edilmesi ihtimali masada duruyor. Assange, Chelsea Manning ile gizli anlaşma yaparak gizli devlet belgelerini sızdırmakla suçlanıyor. Manning, aynı suçtan dolayı 2010-2017 yılları arasında hapis yatmış ve geçtiğimiz mart ayında Assange aleyhine tanıklık yapmayı reddettiği için bir kez daha tutuklanmıştı.

İLGİLİ HABERLER