Manşetler

Jolla Sailfish OS ile çalışan ilk akıllı telefonuyla ilgili detayları açıkladı (video)

Jolla ilk akıllı telefonuyla ilgili detayları paylaştı. Bu yıl içinde 399 avro (946 TL) fiyat etiketiyle piyasaya çıkması beklenen bu telefon MeeGo’nun temelleri üzerine inşa edilen Sailfish OS işletim sistemiyle çalışacak. 4.5 inç ekran barındıran telefonda çift çekirdekli işlemci, 8 megapiksel kamera, 16 GB dahili bellek, microSD kart yuvası ve değiştirilebilir arka kapaklar gibi başlıca teknik özellikler bulunuyor. Ayrıca telefon belirli ülkelerde LTE desteğiyle satışa sunulacak. Jolla’nın belirttiğine göre bu cihaz Android uygulamalarıyla da uyumlu olacak. Ne var ki, kaç tane uygulamanın desteklenebileceğini ve kullanıcıların bu uygulamaları cihazlarına nasıl yükleyebileceği konusunda herhangi bir bilgi paylaşılmadı.

jolla-sailfish-os-akilli-telefon-200513

Bu yeni telefon ilk etapta birkaç Avrupa ülkesinde satışa sunulacak, ancak Jolla gelecekte kapsamın genişletileceğinin müjdesini verdi. Bu arada telefonun tam olarak hangi tarihte çıkacağı da henüz açıklanmadı, şimdilik sadece şirketin bu akıllı telefonu yıl sonu itibariyle satışa sunacağı bilgisiyle yetinmek zorundayız.

Jolla’nın da cihazını çıkarmasıyla birlikte mobil arena yeni bir oyuncu kazanmış olacak. Android, iOS, Windows Phone ve BlackBerry gibi dört büyük işletim sisteminin bulunduğu arenaya Sailfish OS’in yanı sıra Intel ve Samsung işbirliğiyle geliştirilen Tizen işletim sisteminin de bu yıl içinde katılması bekleniyor. Ayrıca Firefox OS’i ve Ubuntu işletim sistemiyle çalışacak telefonları da unutmamak gerekiyor.

Her ne kadar Sailfish OS MeeGo’nun köklerinden geliştirilse de, şirketin kullanıcı arayüzü Nokia N9’dan alıştığımız Harmattan’dan biraz farklı olacak. Çünkü Jolla bu kullanıcı arayüzünün haklarını Nokia’dan almadı. Bu nedenle kendisi yine dokunmatik hareketlerle kontrol edilebilen yepyeni bir kullanıcı arayüzü geliştirdi.

Bu arada Jolla üç farklı ön sipariş teklifi hazırladı. 100 avroluk birinci pakette internet üzerinden satın almada geçerli olacak 100 avro değerinde indirim çeki, Other Half adı verilen özel bir arka kapak, tişört ve siparişte öncelik gibi unsurlar bulunuyor. 40 avro değerindeki ikinci pakette ise arka kapak ve indirim çeki yer almıyor. Ücretsiz olan üçüncü paket ise sadece Jolla telefonunun ön siparişini kapsıyor.

Jolla bugün lansmanın kutlaması niteliğinde bir etkinlik de düzenliyor. Türkiye saatiyle akşam saat 19:30’da başlayacak ve bu bağlantı üzerinden yayınlanacak etkinlikte telefonla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkabilir, takip etmekte fayda var.

[nggallery id=1243]

İlgili >> Jolla

İLGİLİ HABERLER