Teknoloji

Jawbone’un patentleri Apple ve Google’a karşı kullanılıyor

jawbone

Giyilebilir ürün şirketi Jawbone, kepenklerini 2017’de indirmişti. Ancak şirketin patent portföyü hâlâ aktif ve birileri bu patentleri Apple ve Google’a dava açmak için kullanıyor.

Bloomberg’in haberine göre, Jawbone Innovations LLC isimli şirket bu hafta içinde ABD’nin Teksas eyaletindeki Waco şehrinde Apple ve Google’ı mahkemeye verdi. Dava dilekçelerinde Apple ve Google’ın daha önce Jawbone’a ait olan sekiz patenti ihlâl ettiği öne sürülüyor. Bu patentlerin aslında DARPA için geliştirilen ses izolasyonu algoritmalarıyla ilgili olduğu belirtildi.

Dava dilekçesinde Apple’ın iPhone, iPad, AirPods Pro ve HomePod’un tüm versiyon ve varyantlarında Jawbone’a ait patentleri ihlâl ettiği öne sürüldü. Google’a açılan dava dilekçesinde ise şirketin tüm akıllı telefonlarının, tabletlerinin, dizüstü bilgisayarlarının, akıllı ev cihazlarının ve diğer Android cihazların Jawbone’un patentli teknolojilerini izinsiz kullandığı öne sürüldü.

Her iki davada da Apple ve Google’a karşı ihtiyati tedbir uygulanması ve şirketlerin davaya konu olan ürünleri satmasının engellenmesi isteniyor. Patentlerin gelecekteki kullanımı için telif talebi de dilekçede yer alıyor.

Bütün bu sürecin bir tür “hukuki entrika” olduğu söylenebilir. Davaların arkasında kimin veya neyin olduğu ise bilinmiyor. Ancak Jawbone’un ismini kullanan bu şirket daha önce de benzer nedenlerle Samsung’a dava açmıştı. Şirketin müdürü York Eggleston’un daha önce de bu tarz davalar peşinde koşan bir şirketi yönetmesi de dikkat çekiyor.

Jawbone Innovations LLC’nin dava için Teksas’ın Waco şehrini seçmesinin de bir nedeni var. Bu şehir ABD’nin “en patent dostu” hakim ve jürilerine sahip olmasıyla tanınıyor. Yine de, bu hakim ve jürilerin bile söz konusu talepleri reddetme ihtimali yüksek görünüyor.

İLGİLİ HABERLER