Teknoloji

Ivy Bridge uyumlu ilk anakartlar inceleden geçti, işlemciler de üç haftaya geliyor

Ivy Bridge uyumlu Panther Point yongasetli ilk anakartlar AnandTech ve The Tech Report gibi yayınlar tarafından açık edildi. Bu siteler ASRock, Asus, Gigabyte, MSI, ECR ve Biostar gibi üreticilerin ürünlerini inceledi. Her ne kadar Ivy Bridge işlemcilerin kendileri kadar ilginç olmasa da, anakartlarda da Sandy Bridge yongasetlerininkine göre önemli geliştirmeler yapıldığı belirtildi.

Intel’in yeni mimarisi nihayet USB 3.0’ı da doğal olarak desteklemeye başladı. Ne var ki yongasetin kendisi sadece iki port barındırıyor. Üreticiler Sandy Bridge anakartlarında yaptıkları gibi daha fazla port ekleme imkanına sahip olacak, ancak giriş seviyesi modellerde bu entegre portlarla yetinilerek maliyetten kısılacak. PCI Express de yenilenme görmüş gibi görünüyor. CPU’nun 16 şeridi de PCIe 3.0 ile uyumlu hâle getirilmiş, böylelikle daha yüksek hızlara ve daha esnek çoklu grafik işlemci kurulumlarına ulaşmak mümkün olacak.

Bellek de ihmal edilmemiş. Panther Point ile birlikte DDR3’ün düşük voltajlı versiyonu DDR3L geliyor. Ayrıca Intel bellek yönetimi konusunda da önemli iyileştirmelerde bulunmuş. Yongaset DDR3-2800 belleğini kolaylık işleyebilecek. AnandTech’in belirttiğine göre bu yeni mimari entegre grafik işlemcisine bağlı kalanlara büyük avantaj sunacağına da dikkat çekti.

Son olarak, Panther Point Sandy Bridge işlemcileriyle de geriye dönük uyumluluğa sahip. Bu, eski işlemcileri kullanan kullanıcıların da anakartlarını yükseltip bu yeniliklerden faydalanacağı anlamına geliyor. Benzer şekilde birçok eski anakart da bir BIOS güncellemesi sayesinde çıkacak Ivy Bridge işlemcileriyle uyumlu hâle gelecek.

Bu arada AnandTech, Intel’in Ivy Bridge işlemcileri önümüzdeki üç hafta içinde çıkaracağı bilgisini vermekten de geri durmadı.

İlgili – AnandTech
İlgili – The Tech Report

İLGİLİ HABERLER