Teknoloji

Apple ücretsiz iTunes Radio dönemini sonlandırıyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

itunes-radio-180613

Apple’ın çevrim içi müziğe giriş adımlarından biri olan iTunes Radio, önemli bir dönüşümün arefesinde. Şirket tarafından kullanıcılara gönderilen e-postada, çevrim içi radyonun iTunes kullanıcıları için reklam destekli ücretsiz bir servis olmaktan çıkacağı belirtildi. Ocak ayının sonu itibarıyla iTunes Radio, sadece Apple Music abonelerinin erişebileceği bir platform olacak. Beats 1 ise iTunes kullanıcıları için tek ücretsiz müzik seçeneğine dönüşecek.

Apple, söz konusu değişimi BuzzFeed’e gönderdiği bir açıklamayla doğruladı. Beats 1’ın önümüzdeki dönemde şirketin ücretsiz müzik yayını konusunda ilk mecrası olacağı ifade edildi.

Reklam destekli bir çevrim içi müzik servisi olarak tanımlanabilecek iTunes Radio, Pandora ile benzer bir yapıda işliyor. Kullanıcılar sanatçı, şarkı veya türe dayalı olarak bir radyo istasyonu başlatıyor ve Apple’ın algoritmaları benzer şarkıları dinleyicilere ulaştırıyor. Ancak kullanıcıları şarkıyı ileri sarma imkanı verilmiyor ve bir saatlik süre içinde maksimum altı şarkı pas geçilebiliyor. Buna ek olarak, iTunes Match servisine abone olmayanlar şarkı aralarında çeşitli reklamlara maruz kalabiliyor.

iTunes Radio özelliklerinden bazıları geçtiğimiz haziran ayının sonunda faaliyete geçen Apple Music’e entegre edilmişti. Ancak ilk etapta Apple Music abonesi olmayanların da reklam destekli istasyonlara erişmesi mümkün olmuştu. Ocak ayının sona ermesiyle birlikte bu geçici durum son bulacak ve radyo servisine erişim için Apple Music aboneliği zorunlu hâle gelecek. Alınan kararın şaşırtıcı olduğunu söylemek ise pek mümkün değil. Apple Music için ücretsiz bir dinleme planı sunmayan Cupertino merkezli şirket, bu sayede Taylor Swift’in son albümü gibi “özel” içerikleri abonelerine ulaştırma şansını yakalamıştı.

İLGİLİ HABERLER