Teknoloji

İthal cep telefonlarının maliyetini artıracak gümrük düzenlemesi iptal edildi

ithal cep telefonu

Bugün Resmi Gazete’de yer alan yeni bir karar doğrultusunda, ithal cep telefonlarının birim gümrük değerini 200 dolardan 350 dolara yükseltecek olan düzenleme geri çekildi.

28 Şubat’ta Resmi Gazete’de duyurulan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğ’e göre, 30 Mart itibarıyla ithal edilen cep telefonlarının birim gümrük değeri 200 dolardan 350 dolara çıkarılacaktı.

Gümrük düzenlemesi ne gibi bir değişiklik getirecekti?

MOBİSAD, pazar günü Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamayla, akıllı telefonlardan alınan gümrük vergisi tutarının 200 dolardan 350 dolara yükseltildiğini bildirmişti.

28 Şubat’ta Resmi Gazete’de yayınlanan İthalatta Gözetim Uygulanmasına İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ doğrultusunda, ithal edilecek akıllı telefonlar için birim gümrük ödemesi 350 dolara çıkarıldı. Açıklamada, kararın tebliğin ardından geçerli olan 30. gün yürürlüğe gireceği belirtildi. Bu sürenin dolmasıyla birlikte, 28 Mart Salı günü itibarıyla akıllı telefonlar için gümrük vergisi 350 dolar olarak uygulanmaya başlanacaktı.

Öte yandan 28 Mart itibarıyla, birim fiyatı 350 doların altında olan ürünlerin ithalatı için İthal Genel Müdürlüğü’nden özel gözetim sertifikası alınması zorunlu hale gelecekti.

MOBİSAD, yaptığı paylaşımda, yeni düzenleme ile ithal edilen ve vergisiz fiyatı yaklaşık 3.800 TL olan bir akıllı telefonun 28 Mart’tan itibaren en az 2.500 TL artış göstereceğini belirtti. ÖTV, KDV, TRT Bandrol ücreti gibi diğer vergilerin de eklenmesiyle, telefonun fiyatının 10.500 TL’ye kadar yükseleceği ifade edildi.

Ancak, söz konusu tebliğ yürürlüğe girmeden önce Resmi Gazete’de yayımlanan başka bir tebliğ ile geri alındı.

Bu sayede, cep telefonlarına yaklaşık 2 bin 500 lira ekleyecek olan düzenleme iptal edilmiş oldu.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER