Teknoloji

İran interneti kapatıp yerine daha ”temiz” bir alternatif getirmeyi planlıyor

İnternet özgürlüğü konusu açıldığı zaman genellikle akla ilk olarak bu özgürlüğün kıstılandığı ülkeler gelir. Söz konusu ülkeler içinde de baş sıraları İran ile Çin paylaşır. Çin’in internette uzun süredir kısıtlamalara gittiği ve siyasi iktidarın uygun görmediği bilinen bir durum. İnternet konusunda uygulama geçmişi Çin’den pek farklı olmayan İran ise yeni projesi ile internet sansürü konusunda Çin’in ötesine geçecek gibi duruyor. Gelen bilgilere göre; İran, internet bağlantısını tamamen kapatarak, içeriğini kendisinin belirlediği ”temiz” bir alternatifi yayına sokma konusunda hazırlıklara başlamış durumda.

Ülke çapında hizmet gösterecek bu intranet, tüm dünyada kullanılan internetten tamamen bağımsız olacak ve içeriği devlet tarafından sıkı bir biçimde düzenlenecek. Söz konusu plan ilk olarak 2011 yılında gündeme gelmişti. Sade vatandaşların devlet tarafından sağlanan intraneti kullanmasını öngören planda, interneti kullanma izni ise aralarında bakanlıklar, bankalar ve büyük şirketler gibi kurumların aralarında bulunduğu ”elit” kullanıcılara veriliyordu. İran hükümetinin ”Ya Hak” isminde bir arama motoru ve e-posta servisi oluşturduğu gelen bilgiler arasında.

Ya Hak üstünden e-posta adresi almak için resmi kimlikle kayıt olmak gerekecek. İran hükümetinin bu yol ile tüm elektronik posta trafiğini kontrol edeceğini düşünmek pek de yanlış olmasa gerek. İran’ın söz konusu intraneti Ağustos ayında hayata geçireceğine dair haberler ise İranlı yetkililer tarafından yalanlandı. İran’ın internet erişimini tamamen yasaklayıp yerine kendi alternatif servisini hayata geçireceğine dair haberler ilk olarak Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütünün ele geçirdiği bir rapor aracılığı ile ortaya çıkmış, fakat İran raporu ”tamamen temelsiz” olarak nitelemişti.

İlgili – Ars Technica

İLGİLİ HABERLER