Teknoloji

İran Mahsa Amini protestolarını engellemek için Instagram ve WhatsApp’a erişimi kısıtladı

iran instagram
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Iran Instagram ve WhatsApp erişimine kısıtlama getirdi. Bu kısıtlamanın nedeni ise Mahsa Amini’nin başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle Ahlak Polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra hayatını kaybetmesinin ardından başlayan protestolar. Eylemler hâlihazırda beşinci gününe girmiş durumda.

NetBlocks’un verilerine göre, Tahran yönetimi son birkaç gündür ülkenin büyük kısmında web erişimini kademeli şekilde kısıtladı. Kısıtlamanın protestoların ilk günü olan 16 Eylül’de Tahran’da başladığı ve 19 Eylül itibarıyla ülkenin Kürdistan eyaletine yayıldığı belirtildi.

21 Eylül itibarıyla ülkenin büyük internet servis sağlayıcıları üzerinden Instagram ve WhatsApp’a erişimin imkansız hâle geldiği öğrenildi. NetBlocks, bunun 2019’dan bu yana ülkedeki en büyük internet erişimi sınırlaması olduğuna dikkat çekti. 2019’da da benzin zammı nedeniyle yapılan protestolar sırasında erişim kısıtlaması getirilmişti.

İran Instagram ve WhatsApp’a erişimi engelleyerek, protestocuların örgütlenmesinin ve seslerini dünyaya duyurmalarının önüne geçmeye çalışıyor. Konu hakkında şu an için Instagram ve WhatsApp’ın sahibi olan Meta’dan bir açıklama gelmiş değil.

İLGİLİ HABERLER