ManşetlerTeknoloji

iPhone’unuzu pirince yatırmak işe yaramıyor

iphone pirinç

Tüketici elektroniği dünyasında çeşitli efsaneler vardır. Hatta bazıları o kadar yaygındır ki, etkinlikleri sorgulanmaz hale gelmiştir. Islak bir telefonu pirinç dolu bir kavanoza, çantaya veya kaba yatırmak en popülerlerinden bir tanesidir. Ancak Apple iPhone’u pirince yatırmanın işe yaramadığının altını çiziyor.

Araştırmalar, bu yöntemin boş bir çaba olduğunu defalarca kanıtlamıştır. Apple da dahil olmak üzere kaynaklar, pirinç kurutma hilesinin işe yaramadığını net bir şekilde belirtmiştir. İster iPhone 15 Pro gibi yeni bir modeliniz olsun ister birkaç yıl öncesine ait bir model, bu işe yaramaz uygulamayı bırakmanın zamanı geldi.

iPhone’unuzu pirinçle kurutmanın zararları

Apple’ın yayınladığı, konuyla ilgili bir destek sayfasında “iPhone’unuzu pirinç dolu bir torbaya koymayın. Aksi takdirde küçük pirinç parçacıkları iPhone’unuza hasar verebilir.” ifadesi yer alıyor. Kişisel deneyimlerden de biliyoruz ki, pirinç sihirli bir emici değildir ve kesinlikle bir telefonun hoparlörü, SIM yuvası veya şarj portundaki su damlacıklarını emmek için yeterli olmaz.

Bilimsel kanıtlara ihtiyacınız varsa, bunun işe yaramadığını gösteren bol miktarda bulunmaktadır. iFixit gibi cihazları parçalayarak inceleyenler, pirinç yönteminin işe yaramadığına dair bir kanıt olmadığını ve ıslak cihazınız için gerçek çözümler sunduğunu belirtmiştir.

XbitLabs tarafından yapılan bir analizde, “Pirinç, doğrudan teması olmayan suyu emme problemine sahiptir.” denilmektedir. Bundan on yıl önce, 2014 yılında, acil elektronik cihaz kurtarma hizmetleri sunan TekDry, kullanıcıları pirinç kurutma tekniğinden uzak durmaları konusunda uyarmıştı.

Yapılan bilimsel çalışma, 48 saate uzanan simüle edilmiş kurutma koşullarını içeren deneyde, pirincin bir kurutma maddesi olarak sadece işe yaramadığını değil, aynı zamanda cihazı doğal olarak havada kurumaya bırakmaktan daha az etkili olduğunu kanıtladı. Ancak, hiçbir yöntem cihazı tamamen kurutmayacak.

İşte işe yarayan bazı yöntemler:

  • Mikrodalga kullanmayın, çünkü elektronik cihazların içindeki metal parçalar yangınlara veya patlamalara neden olabilir.
  • Telefonu kurulamak için kağıt havlu veya bez kullanın. Görünür nemi kurulamak, suyun telefonun daha derinlerine nüfuz etmesini ve ek hasara neden olmasını önlemeye yardımcı olur.
  • Telefonunuzu şarja takmayın çünkü elektrik ve su iyi bir karışım değildir.
  • Saç kurutma makinesi veya fırın kullanmaktan kaçının. Bu cihazlardan gelen ısı, telefonunuzun hassas bileşenlerine zarar verebilir.
  • Mümkünse bataryayı çıkarın. Bataryayı çıkarmak, elektriğin ıslak parçalara ulaşma riskini azaltır ve kalıcı hasar olasılığını düşürür.
  • Telefonunuz tuzlu suya düşerse, taze su ile durulayın. Tuzlu su, korozyona ve kısa devrelere neden olabilir, bu yüzden tuz kalıntılarını hızla temizlemek önemlidir.
  • Telefonu kapatın çünkü bu, kısa devreleri önlemeye yardımcı olabilir.

Apple’ın ıslak iPhone ile ilgili tavsiyeleri

Apple da ilgili sayfasında ıslak iPhone’lara dair çeşitli tavsiyelerde bulunuyor:

  1. iPhone’unuzu bağlayıcısı aşağı bakacak şekilde hafifçe elinize vurarak fazla sıvının akmasını sağlayın. iPhone’unuzu hava akımı olan kuru bir yerde bırakın.
  2. En az 30 dakika bekledikten sonra Lightning veya USB-C kablosuyla şarj etmeyi veya bir aksesuar bağlamayı deneyin.
  3. Uyarıyı tekrar görürseniz bağlayıcıda veya kablonuzdaki iğnelerin altında hâlâ sıvı var demektir. iPhone’unuzu hava akımı olan kuru bir yerde bir gün kadar tutun. Bu süre boyunca bir aksesuarı şarj etmeyi veya bağlamayı tekrar deneyebilirsiniz. Aygıtın tamamen kuruması 24 saati bulabilir.
  4. Telefonunuz kurumasına rağmen hâlâ şarj olmuyorsa kabloyu adaptörden çıkarın ve adaptörü (mümkünse) duvardan sökün ve yeniden bağlayın.

Yapmamanız gereken birkaç şey:

  • iPhone’unuzu harici bir ısı kaynağı veya basınçlı hava kullanarak kurutmayın.
  • bağlayıcısının içine pamuklu çubuk veya kağıt havlu gibi yabancı maddeler sokmayın.
  • iPhone’unuzu pirinç dolu bir torbaya koymayın. Aksi takdirde küçük pirinç parçacıkları iPhone’unuza hasar verebilir.

Bu ipuçlarını takip edin ve iPhone’unuzu pirinç içine koymayı bırakın.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER